Studenten willen lagere prijzen in kantines

Het restaurant in het Lipsius heeft maïsbrood met geitenkaas en haverbrood met zalm, maar ook magnetrons en gratis kokend heet water.

Het restaurant in het Lipsius heeft maïsbrood met geitenkaas en haverbrood met zalm, maar ook magnetrons en gratis kokend heet water.© Foto Taco van der Eb

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse studentenpartij ONS Leiden vindt de prijzen in de universitaire restaurants te hoog. De studentenfractie in de Universiteitsraad wil dat het Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) een nieuwe kostprijscalculatie maakt, met verschillende prijzen: lagere voor studenten en hogere voor medewerkers en bezoekers.

Is het UFB werkelijk zo duur? We besloten de proef op de som te nemen met een genormeerd minimum: een standaard cappuccino en een wit broodje kaas. We bezochten vier plekken in Leiden waarvan verwacht mag worden dat studenten er regelmatig komen: AH To Go en café Starbucks in station Leiden Centraal, het Suppiershuysinghe aan het Gerecht en het UFB-restaurant in het Lipsius aan de Doelensteeg.

Nu is een prijsvergelijking is niet zo gemakkelijk te maken. Zelfs bij zoiets ogenschijnlijk simpels als een wit broodje kaas en een cappuccino zijn de verschillen groot. In het Lipsius krijgt de bezoeker daarvoor een pistoletje, de Starbucks doet het met twee plakjes witbrood. Bij het Suppiershuysinghe aan het Gerecht halen ze hun neus op voor een plak fabriekskaas, daar wordt de bezoeker verwend met boerenkaas van Kaasboerderij Van Veen uit de Zoeterwoudse Weipoort.

Slotsom

Uit dit summiere onderzoek blijkt dat het UFB redelijk scherp aan de wind vaart. Een pistolet kaas (2,70) en een cappuccino (1,85) kosten in het Lipsius 4,55 euro.

Dat is duurder dan bij AH To Go, waar een ’witte bol jong’ (1,50) en een cappuccino (1,95) op 3,45 euro komen, maar stukken goedkoper dan Starbucks. Hier kosten twee sneetjes ’ham and cheese’ 4,45, al kunnen klanten daar voor dat geld wel een tosti van laten maken. Samen met een ’tall’ cappuccino (3,35) komt het totaal op 7,80 euro. Het Suppiershuysinghe zit er met een broodje boerenkaas (2,80) en een Illy-cappuccino (2,30) tussenin: totaal 5,10 euro.

ONS Leiden schrijft in haar notitie dat zij lagere kantineprijzen wil omdat studenten sinds de afschaffing van de basisbeurs ’zwaar in hun portemonnee zijn geraakt’. Doordat huurprijzen, collegegeld en verzekeringskosten steeds stijgen, ’voelen studenten zich in grote mate genoodzaakt om kosten te drukken’.

Volgens teamleider Fred van Schie van het universitaire restaurant in het Lipsius kunnen studenten in de restaurants van het UFB ’duur eten, maar ook heel voordelig’. Kokend heet water is bijvoorbeeld gratis. Studenten die oploskoffie, thee of poedersoep van huis meenemen, kunnen gratis een bekertje krijgen. Kantines hebben magnetrons, waar studenten thuis gemaakte maaltijden in kunnen opwarmen. ,,Dat kost niets.’’ Wie brood van huis meeneemt, mag gratis van het servies en bestek gebruik maken. ,,Met een kaassoufflé van 1 euro of een kroket van 2,50 euro hoeft een lunch zo niet duur te zijn.’’

Van Schie wijst er op dat het UFB veel kosten maakt voor het vervangen van bestek en servies. Dat komt, behalve door breuk, doordat studenten er veel van ’meenemen’ - het woord diefstal gebruikt hij liever niet. Als zij dit niet deden, konden de prijzen in de kantines volgens hem ongetwijfeld omlaag. Hij probeert dit studenten ook uit te leggen. ,,Noem het opvoeden, of bewust maken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.