In 60 seconden: Geluk

In 60 seconden: Geluk

Wat is geluk? Een aardige definitie valt te lezen op een muurgedicht op de Hooigracht 106a in Leiden. Geluk, zegt dichter en Leids academiedrukker Christoffel Plantijn (1520-1589), bestaat uit het bezit van een eigen huis en een ’trouwe vrouw’ en verder uit het hebben van een heleboel niet: schulden, liefdesaffaires, te veel kinderen, vetes, ruzie met je ouders, ambitie. Een gelukkig mens volgt ’het juiste model’ en is met weinig tevreden.

De geluksdefinitie van Plantijn komt op mij over als nogal suf en minimaal. Passief. Niet nieuwsgierig. Geluk, dat is met een glaasje wijn in de hand voor de tv vervetten op de bank. Het is het geluk van de Alphenaar.

Dat kan kloppen, want volgens de Atlas voor Gemeenten 2017 zijn wij Alphenaren de op één na gelukkigste Nederlandse stadsbewoners (na de Edenaren). Waar hebben wij Alphenaren goede restaurants, culturele evenementen, debatten op het scherpst van de snede of een hoogwaardig, gespecialiseerd winkelbestand voor nodig als dit al geluk is?

Laatst zat ik met een Alphense vriendin in café De Zaak. Ze vertelde me dat haar dochter overwoog om in Alphen een huis te kopen. Met afgrijzen keek ik haar aan. Waar was het misgegaan? Tja, maar ja - al haar vrienden woonden hier. Alphen heeft veel voorzieningen. Ze was hier kortom - gelukkig.

Meer nieuws uit Leiden