Stad van Leidse Glibber: Nieuwe prins, cd en clubhuis

© Archieffoto

Susanne Moerkerk
Leiden

Terwijl de kinderen stiekem onder dekens het snoep lagen op te eten dat ze met Sint Maarten langs de deuren hadden opgehaald, verzamelde carnavalsvereniging de Hutspotten zich alweer bij het Joppenszbeeldje om het carnavalsseizoen in te luiden. Om elf uur ’s avonds kwam de raad van elf, begeleid door blaaskapel De Gespleten Klomp, aanlopen om het seizoen feestelijk te openen.

Om precies elf over elf zette prins Anton I de steek op het hoofd van Cornelis Joppensz. Dit was tevens zijn laatste officiële daad als prins. Hierna werd bekend dat Cor Nieuwenburg de nieuwe Prins Carnaval 2014-2015 is.

Hij zal de geschiedenisboekjes in gaan als prins Cor I, werd zaterdagavond tijdens het prinsenbal bekend gemaakt. Traditiegetrouw had Tom Holswilder van Koetshuis de burcht weer gezorgd voor een portie hutspot bij het Joppenszbeeldje zodat de belangstellenden met een goed gevulde maag huiswaarts konden keren.

Persona

Donderdagavond genoot ik van een heel bijzondere cd-presentatie in Scheltema. Pianist en organist Frans Heemskerk presenteerde zijn nieuwe cd Persona. Frans heeft op zijn eenenveertigste jaar al een behoorlijke staat van dienst. We kennen hem in Leiden natuurlijk van zijn optredens met Men in Blues, maar ook werkt hij al jaren voor de Akademie voor Musical Theater van Frank Sanders.

Hij schreef de muziek voor de musical Zwart bloed en ontving in 2009 de John Kraaijkamp Musical Award voor beste muziek en arrangementen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Zosja

Hij werd tijdens de cd-presentatie begeleid door bassist Jeroen Vierdag van de Ploctones en drummer Arno van Nieuwehuize van het Metropole Orkest. Als mystery guest zong Zosja El Rhazi mee tijdens het nummer ’Yellow cab’. Een prachtig luisterconcert in een stampvolle benedenzaal van Scheltema. In het publiek ook veel plaatselijk en landelijk bekende musici, onder anderen Chris Koenen en Aad van der Pijlen van Men in Blues, Lo van Gorp en mondharmonicavirtuoos Bart Landstra.

Naast mij stond Peter Visser, die vrijwel alle concerten in Leiden bezoekt en hierover schrijft op zijn blog ’MuziekGezien’. Hij zei: ,,Als er nu een bom op Scheltema valt, is de helft van de toonaansprekende Leidse en een deel van de landelijke muziekscène verdwenen.''

Drank

Een sportief hoogtepunt was er vrijdagavond bij de opening van het totaal vernieuwde clubhuis van de Leidse rugbyvereniging DIOK. Er waren veel oude bekenden bij de opening, zoals Steef Abelman, Aad van der Luit, oprichter Henk Goddijn en een aantal sponsors van het eerste uur. Het clubhuis is in 1982 gebouwd. Niet alleen het intensieve gebruik, maar ook de inbraken van de afgelopen jaren, hadden hun sporen nagelaten.

Nu staat er dankzij de inzet van bestuur, sponsors, leden en vrijwilligers een prachtig, duurzaam clubhuis. Er zijn de mooiste milieuvriendelijke snufjes in verwerkt en het bestuur hoopt in de toekomst een energieneutraal pand te hebben. Zo staan er bijvoorbeeld nog zonnepanelen op het verlanglijstje. Daarnaast wordt er alleen nog maar betaald met pasjes, zodat het pand voor inbrekers totaal oninteressant is geworden, omdat er geen geld meer gebruikt.

Beloning

Wethouder Frank de Wit opende het pand en had een cadeautje bij zich als beloning voor alle duurzame initiatieven. Met een bedrag van 25.000 euro komen een paar duurzame plannen weer een beetje dichterbij.

Voorzitter Cees Ashmann gaf aan dat de letters DIOK destijds of eigenlijk nog steeds perfect gekozen zijn. Aanvankelijk stonden de letters voor ’Drank Is Onze Kracht’, maar dat vond de Nederlandse Rugbybond niet erg geslaagd. En dus werd het ’Doorgaan Is Onze Kracht’. Je zou er nu ’Duurzaam Is onze Kracht’ van kunnen maken, aldus Cees Ashmann. Met het leegdrinken van een volle pitcher bier opende hij met Frank de Wit het vernieuwde clubgebouw.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.