Miljoenenfraude bij zorgbureau, Hillegommer opgepakt

Hillegom

De recherche van de Inspectie SZW heeft deze week twee bestuurders van RegioZorgWest (Zaanstad) en RegioZorgZuid (Tilburg) opgepakt op verdenking van grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s).

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de mannen, die worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift, vermoedelijk voor 4 miljoen euro gefraudeerd.

RegioZorgWest werd in 2012 opgericht door Martin M. uit Hillegom en Walter S. uit IJmuiden. Zij zijn de mannen die zijn aangehouden.

De miljoenen waren bestemd voor zorg aan gehandicapte jongeren. Het OM heeft beslag laten leggen op woningen, auto’s en bankrekeningen.

De betrokken zorginstellingen bieden huisvesting en begeleiding aan licht en verstandelijk gehandicapte jongeren en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis. De jongeren zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes hebben afgestaan.

Onvrede

Het onderzoek is eind 2016 gestart, naar aanleiding van een melding van de gemeente Zaanstad. Die haalde er cliënten weg uit grote onvrede met de geleverde zorg.

Sommige jongens die er woonden, maakten bij gebrek aan begeleiding schuldig aan misdragingen als straatroven en fietsendiefstallen. RegioZorgWest is halverwege dit jaar al opgeheven, de activiteiten in Brabant bestaan voorzover bekend wel nog.

De bestuurders hebben volgens het OM sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg gedeclareerd dan in werkelijkheid werd gegeven. Daarbij zou pgb-geld gebruikt zijn voor zaken die niets met zorg te maken hebben, zoals boodschappen en de huur van panden.

Nog twee leidinggevenden

Behalve de twee bestuurders zijn nog twee andere leidinggevenden gehoord in de zaak. Naast deze vier personen worden volgens het OM vijf rechtspersonen (organisaties) verdacht.

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft, dit kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven. De laatste jaren is er in Nederland veel gefraudeerd met pgb-geld.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.