Strip Johan en Willem bij Von Siebold in Japan

Wilfred Simons
Leiden

Van het veelbewogen leven van de Leidse ontdekkingsreiziger Franz-Philipp von Siebold (1796-1866) valt een stripboek te maken. Dat is nu gebeurd, al is het ook maar van een fragment daaruit. De Leidse Hortus botanicus slaagde erin voldoende geld bijeen te brengen voor de uitgave van ’Von Siebold en de planten uit Japan’.

In deze twaalf pagina’s tellende strip sluiten scheepsjongens Johan en Willem vriendschap met hun Japanse leeftijdsgenootje Keiji, die op het eiland Desjima klusjes doet voor Von Siebold.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de arts, verzamelaar en natuuronderzoeker Von Siebold overleed. Dat jubileum viert de Hortus met een Japanjaar. Het stripboek, waarvan er 5000 zijn gedrukt, wordt morgen gepresenteerd. Het is gratis verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

In het stripboek stellen schrijver Hanneke Jelles en tekenaar Stephan Timmers Von Siebold voor als een vriendelijke man in een rode jas, maar in werkelijkheid was hij niet zo aardig, zegt Carla Teune. Na zijn verbanning uit Japan in 1829 veranderde hij in een verbitterde knorrepot, wat misschien wel een beetje verklaarbaar was. Hij moest zijn vrouw Otaki (’de liefde van zijn leven’, zegt Teune) en zijn dochter Oine in Japan achterlaten. Hij hoopte zijn rijke Japanse verzameling in Nederland goed te kunnen verkopen, maar dat viel tegen. ,,Nederland was straatarm na de Napoleontische bezetting’’, zegt Teune. ,,Het is hem uiteindelijk gelukt een groot deel van zijn verzameling te verkopen aan het rijk, maar hij was ontevreden over de opbrengst.’’ Von Siebold verzamelde van alles, variërend van levende planten en prenten tot schaalmodellen van huizen en landkaarten. Veel daarvan is nog altijd in de Leidse musea te vinden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.