Strijk belooft verkeersplan Herenstraat

50 is hier te hard, vinden omwonenden.

50 is hier te hard, vinden omwonenden.© Archieffoto

Binnert Jan Glastra
Leiden

Succes voor de actiegroep Herenstraat 30. Wethouder Robert Strijk (D66, verkeer) heeft donderdag toegezegd een plan te maken om de verkeersveiligheid in de Herenstraat te verbeteren.

Het gaat met name om het geasfalteerde stuk van de Herenstraat, tussen de Koninginnelaan en het spoor. Buurtbewoners vinden dat daar veel te hard gereden wordt, zeker omdat het een belangrijke route is voor fietsers en schoolgaande kinderen. Toen de gemeente besloot een rotonde aan te leggen bij de Koninginnelaan, richtten buurtbewoners een actiegroep op om het daarbij toch niet te laten. Na de rotonde gaat gewoon het gas er weer op, vrezen zij.

,,En de wethouder vindt het ook een wat gevaarlijke weg’’, zegt Loek van der Zeeuw van de actiegroep. Hij is tevreden over het gesprek met de wethouder. ,,Hij suggereerde bijvoorbeeld een breder fietspad of misschien een smileybord om automobilisten aan te geven hoe hard ze rijden.’’ In december gaf Strijk al aan een verlaging van de maximumsnelheid naar 30 problematisch te vinden. ,,De snelheid is voor ons natuurlijk het belangrijkst. Dat beloofde hij nog niet, maar hij zei ook niet: het kan niet.’’

De komende week gaan een ontwerper en een verkeerskundige ter plekke kijken met enkele bewoners. ,,Ik heb wel aangegeven dat het een belangrijke weg is in het Leidse wegennet, met veel verkeer en dat de inrichting van een straat, de maximumsnelheid en het aantal auto’s direct met elkaar samenhangen en dus helaas niet alles kan’’, laat Strijk weten. ,,Maar er kunnen ook zeker dingen wel en daar gaan we naar kijken. Wat mij betreft een goede uitkomst van een plezierig verlopen gesprek.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.