De stem van de Leidse jongeren moet beter worden gehoord

Jongeren geven hun mening aan buitenstaanders niet altijd gemakkelijk prijs. foto kastermans

Wilfred Simons
Leiden

Geef jongeren tussen tien en 23 jaar een stem. Dat is het idee achter King for a Day, het jongerenplatform van Leiden. Gemeente, overheidsinstanties en bedrijven zijn vaak reuze benieuwd naar de mening van Leidse jongeren. Maar volgens Tes Schmeink, projectmedewerker King for a Day, snijdt het mes aan twee kanten. Want jongeren leren burgerschapsvaardigheden, worden betrokken bij de maatschappij en ze leren zelf initiatief te nemen.

Schmeink: ,,We houden regelmatig adviessessies. Dan vraagt een gemeente of een andere organisatie jongeren om een mening te geven. De Joppensz Foundation vroeg de jongeren laatst welk project het beste was.''

In het geval van de trendmeting die dit jaar gehouden is, hebben negen ambassadeurs een training gehad. Ze zijn vervolgens naar zes Leidse scholen geweest: het Vlietland College, ROC Leiden, Visser 't Hooft Lyceum, het Waterland College en basisscholen Woutertje Pieterse en Anne Frank. Daar hebben ze in totaal tweehonderd jongeren ondervraagd. Schmeink: ,,We hebben thema's uit het kinderrechtenverdrag als basis genomen.''

Naaktfoto's

De tieners werden ondervraagd over gezondheid en seksualiteit, onderwijs, vrije tijd en social media en privacy. De GGD houdt ook regelmatig onderzoeken naar die thema's, maar dit onderzoek is toch nét even anders, vindt Schmeink. ,,Vertellen over naaktfoto's delen op Snapchat doe je makkelijker als er iemand van je eigen leeftijd tegenover je zit. En in zo'n anonieme enquête durf je dat misschien nog wel te melden, maar dan wordt er weer niet doorgevraagd. Onze jongerenambassadeurs vallen zelf ook in de doelgroep van de ondervraagden en weten wat er speelt onder jongeren.''

Verder mogen ondervraagden bij King for a Day zelf onderwerpen inbrengen terwijl dat bij grote enquêtes vaak niet kan.

Enkele bijzondere uitkomsten

- Leidse jongeren vinden dat er te gemakkelijk medicatie wordt voorgeschreven. Jongeren die medicijnen slikken tegen ADHD (Concerta of Ritalin, beide vallen onder de Opiumwet) verkopen ze door. Ze vinden dat ze er 'saai' en 'onverschillig' van worden. Volgens de jongeren is Ritalin makkelijk te komen in Leiden. Voor mensen zonder ADHD werkt de drug als pepmiddel.

- Jongeren vinden dat de keuze- en prestatiedruk op school steeds hoger wordt.

- Facebook is uit onder jongeren omdat er steeds meer ouderen (ouders, werkgevers, docenten) op het medium te vinden zijn.

- Jongeren willen flexibelere vakkenpakketten op school.

- Scholieren vinden dat er te weinig gezond en betaalbaar voedsel te koop is. Veel leerlingen eten worstenbroodjes en drinken energiedrank. Ze weten best dat dat niet gezond is, maar ze vinden het lekker, makkelijk en goedkoop.

- Als meisjes de pil slikken, gebruiken jongeren geen condoom meer als ze seks hebben. Er wordt niet open gepraat over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Leidse jongeren vinden het risico op een soa erger dan het risico op een zwangerschap.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.