60 seconden: De L van Leefmans

De achternaam van de Leidse wethouder Paul Laudy is opgenomen in het boek ’Leienaars’. Dat is het monnikenwerk van Piet van Sterkenburg die zo’n 30.000 achternamen op alfabet uitploos. Laudy is een getogen Limburger die ging studeren in Leiden en er bleef hangen. Dat is blijkbaar voldoende om in het naslagwerk te worden opgenomen.

Toen Laudy zichzelf opzocht, onder de L, ontdekte hij dat er op dezelfde pagina geen Leefmans stond. En daar probeerde hij mij vorige week een beetje mee te jennen. Dat ik blijkbaar geen echte Leienaar ben, en hij wel.

Nu weet ik wel beter dan mij door een wethouder uit de tent te laten lokken, maar het knaagde toch, een beetje. Hij wel, ik niet, waarom eigenlijk? Nou, dat komt omdat ik in een onafhankelijke buitenwijk van Leiden woon: Leiderdorp.

Van Sterkenburg is daar niet gaan snuffelen noch in andere randgemeenten waar het bulkt van de stadsgenoten die een woonplaats zijn opgeschoven, maar bewust dicht bij Leiden bleven. Hebben zij geen ’recht’ op een vermelding in het boek Leienaars?

Ach, laten we het die kundige Van Sterkenburg niet moeilijker maken dan het al is. Maar als de huidige gesprekken over de toekomst van de regio ertoe leiden dat Leiderdorp fuseert met Leiden, dan verwacht ik wel een minstens zo mooie herdruk of erratum.

Meer nieuws uit Leiden