Leiden was toch aantrekkelijkst voor ruimtevaartorganisatie SRON

Wilfred Simons
Leiden

’Zuid-Holland’, specifiek het gedeelte tussen Leiden en Delft, was eerste keus voor de Nederlandse ruimtevaartorganisatie SRON. Nadat afgelopen voorjaar een verhuizing naar het Amsterdam Science Park onhaalbaar bleek, vochten drie consortia om het instituut naar hun regio te halen.

Het ’bidbook’ van de Universiteit Leiden en de TU Delft kreeg concurrentie van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en de TU Twente en een consortium van de Radboud Universiteit Nijmegen en de TU Eindhoven.

(Lees hier: Instituut Ruimtevaartonderzoek is specialist in aardobservatie [video])

Ze waren volgens het SRON-bestuur allemaal ’van hoog niveau en zeer aan elkaar gewaagd’, maar het Leids-Delftse bidbook bleek toch het aantrekkelijkst.

Hoewel de raad van bestuur van NWO en het bestuur van SRON nu hun fiat aan de verhuizing naar het Leidse Science Park hebben gegeven, is de kogel toch niet helemaal door de kerk. De ondernemingsraden moeten er ook nog mee instemmen. Een werkelijk definitief besluit wordt daarom ’in de loop van 2018’ verwacht.

Ruimtevaartcluster

Met de komst van SRON krijgt het ’ruimtevaartcluster’ in het gebied tussen Delft, Leiden, Katwijk en Noordwijk een grote impuls. Er is al veel.

(Lees hier: Instituut Ruimtevaartonderzoek verhuist naar Leiden)

Rondom de Europese ruimtevaartorganisatie ESA/ESTEC groeit een Noordwijk Space Campus. Airbus Defense and Space Leiden bouwt zonnepanelen, instrumenten en onderdelen van Vega- en Arianeraketten.

In Katwijk wordt gewerkt aan de komst van Unmanned Valley Valkenburg, een testcentrum voor drones en onbemande vliegtuigen. De Universiteit Leiden (Lucht en Ruimtevaartrecht, de Leidse Sterrewacht) en de TU Delft (faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) beschikken over expertise waarvan SRON kan profiteren.

Krachtige combinatie

De Leidse burgemeester Henri Lenferink zegt in een reactie dat ’de krachtige combinatie met Delft wederom succes heeft gehad’. Volgens hem past SRON ’goed in de bestaande infrastructuur van de stad’.

Ook hij verwacht samenwerking in het ’space cluster’, vooral met ESA/ESTEC. Vice-voorzitter Hester Bijl van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden voegt daar aan toe dat zij verwacht dat de komst van SRON ’ons onderzoek en onderwijs, en dat van Delft, zeer ten goede komen’.

(Tekst gaat verder onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens woordvoerder Frans Straver van SRON was ’de optelsom van de bijzonder goede wetenschappelijke én technologische aansluiting in Zuid-Holland echt doorslaggevend’. Leidse onderzoekers doen veel aan astrofysisch en exoplanetenonderzoek.

SRON denkt daardoor zo ’een zeer rijke voedingsbodem in Leiden’ te vinden. Ook rekent hij op meer technologische samenwerking tussen SRON en TU Delft.

,,We werken nu bijvoorbeeld al samen aan de ontwikkeling van zeer geavanceerde infrarooddetectoren.’’ SRON gaat gebruik maken van de clean rooms van de TU Delft en daar ’mogelijk’ ook zelf clean rooms bouwen.

Een minpuntje is dat de Universiteit Leiden niet gericht is op aardobservatie. De TU Delft doet daar echter wel aan en verder gaat SRON op dit gebied ’na de verhuizing’ de samenwerking met de VU Amsterdam versterken. ,,Beide universiteiten zijn vanuit Leiden goed te bereiken.’’

Hoewel Straver zeker verwacht dat SRON na de verhuizing intensiever gaat samenwerken met de universiteiten van Leiden en Delft, blijft SRON als nationaal expertise-instituut ’natuurlijk ook samenwerken met andere universiteiten’. Daarnaast blijft de vestiging die SRON in Groningen heeft, bestaan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.