Vrees voor snelweg door Hazerswoude

Redacteur Rijn en Veen
Hazerswoude-Dorp

Stichting Groene Hart maakt zich zorgen over een ’toenemende druk op de Hazerswoudsche Droogmakerij’. Van concrete plannen om hier een weg aan te leggen, heeft woordvoerder Bernt Feis geen weet, maar alles overziend bekruipt hem toch het gevoel dat de gemeenten in het gebied hier ’stilletjes en stapsgewijs’ een snelweg willen aanleggen.

Stichting Groene Hart leidt dit voornemen af door de plannen voor nieuwe infrastructuur in het gebied naast elkaar te leggen. Begin dit jaar besloten zes gemeenten in het Groene Hart om bij de provincie Zuid-Holland te gaan lobbyen voor uitvoering van de ’corridor N207’: een serie plannen om de doorstroming in het gebied te verbeteren. Concreet bestaan de plannen uit zeven verkeersprojecten, met de Máximabrug over de Oude Rijn als essentieel onderdeel.

Stichting Groene Hart ziet twee aanwijzingen dat de zes gemeenten meer willen dan alleen een verbeterde N207. Ten eerste is daar de Máximabrug, in haar ogen een ’monstrum’, dat veel groter en breder wordt dan nodig is voor een provinciale weg. Ten tweede noemt zij de Moordrechtboog tussen de snelwegen A20 en A12. Alleen een verbinding tussen de Maximabrug en de aansluiting van de Moordrechtboog op de A12 ontbreekt dan nog.

Die weg, door voorzitter Ron Gast van de stichting Groene Hart al schamper A3 of N3 genoemd, loopt dwars door de Hazerswoudsche Droogmakerij. De A3 is een nooit aangelegde snelweg tussen Amsterdam en Rotterdam, die al voor de Tweede Wereldoorlog werd opgenomen in het Rijkswegenplan. De PVV kreeg vorig jaar gedaan dat ministerSchultze de haalbaarheid van de weg onderzoekt.

Zo’n A3 mag er in de ogen van Feis en Gast niet komen, maar zij vrezen het ergste. Zij verwijzen naar het regeerakkoord van VVD, CDA en PVV van anderhalf jaar geleden. Hierin werd een onderzoek naar de aanleg van een snelweg ’A3’ door het Groene Hart aangekondigd. ,,Wat Wilders niet voor elkaar kreeg, lijkt toch te gebeuren door de ambities van een aantal groeigemeenten: de aanleg dwars door het Groene Hart van een snelle verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam.’’ Dat gaat ten koste van ’prachtige stukjes natuur’, zoals het Spookverlaat, het Rietveld, de Compierkade en de Loete.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.