Teylingse onrust over leerlingenvervoer

Erna Straatsma
Teylingen

Huilende ouders in de raadzaal van Teylingen. Zij pleitten maandagavond voor ’barmhartigheid’ van de gemeente, die met ingang van 1 augustus strengere regels hanteert voor speciaal vervoer van gehandicapte kinderen.

,,Dit beleid schiet zijn doel voorbij’’, aldus de vader van een gehandicapte dochter van 15. Ze is ouder dan 11 en dus in staat om zelfstandig te reizen per bus of trein, oordeelt de gemeente Teylingen. Een vergoeding voor speciaal busvervoer komt daardoor te vervallen. ,,Zelfstandigheid wordt bij sommige kinderen nooit bereikt’’, aldus de vader. ,,Niet iedereen kan dat leren. Mijn dochter is weliswaar 15, maar ze is niet eens zindelijk.’’

Ouders van een kind met een psychiatrische stoornis of verstandelijke beperking worden voortaan geacht het schoolvervoer zo veel mogelijk zelf te regelen. Lukt het zelf niet om te halen en te brengen, dan kan een familielid of buurman mogelijk de helpende hand bieden, zo luidt de gedachte.

Volgens wethouder Kees van Velzen zijn er in Teylingen 21 kinderen die volgens het oude regime recht hebben op speciaal busvervoer naar school. ,,We laten niemand aan de kant staan’’, aldus Van Velzen. ,,We zullen zeer zorgvuldig, maar ook kritisch, met de hardheidsclausule omgaan.’’ De hardheidsclausule biedt de wethouder de mogelijkheid om, in schrijnende gevallen, af te wijken van de regels.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.