Máxima, messen en Leidse rollerdisco

1/5

Je kon woensdag aan alles merken dat Leiden regelmatig koninklijk bezoek ontvangt en daar niet meer van opkijkt of zenuwachtig van wordt.

Koningin Máxima bracht als erevoorzitter van de Stichting Meer Muziek in de Klas een bezoek aan de Pabo van de Hogeschool Leiden, om onder andere een workshop digitaal componeren te volgen en een rondetafelgesprek te voeren met docenten uit het muziekonderwijs.

Behalve docenten waren er meer belangstellenden beroepsmatig aanwezig, zoals Willem van Moort, directeur van BplusC. Koningin Máxima werd behalve door Jantien Westerveld, directeur van de Stichting Meer Muziek in de Klas, ook door Agnita Mur, lid college van bestuur van de Hogeschool en burgemeester Henri Lenferink ontvangen. Pianist Wibi Soerjadi is ambassadeur van de Stichting en gaf tijdens de workshop uitleg aan de koningin over het verschil tussen gewoon en digitaal componeren. De bedoeling is dat zoveel mogelijk leerlingen ringtones componeren, hieraan is een wedstrijd verbonden en de winnende ringtone wordt in juni door het Metropole Orkest in het Concertgebouw in Amsterdam gespeeld.

De sfeer bij het bezoek was erg ontspannen, de geselecteerde fotografen en filmers mochten tijdens de workshop op hun gemak rondlopen om opnames te maken. Het is algemeen bekend dat er te weinig leraren zijn in het basisonderwijs. Twee leerlingen grepen hun kans en boden Koningin Máxima een oranje T-shirt aan met de tekst ’Meester’. Ze hopen dat Koningin Máxima tijdens de opening van de Koningsspelen het T-shirt aantrekt om aandacht te vragen voor het tekort aan meesters in het basisonderwijs.

Bij elke opening worden lekkere hapjes geserveerd, maar een opening waar Leidse topkoks de hapjes verzorgen kom je niet vaak tegen. Roderick Rijsdam en zijn vrouw Monique van der Meijden openden zaterdag officieel hun winkel Koksmes Expert. In de winkel kunnen niet alleen koks, maar ook particulieren alle messen voor in de keuken vinden. Het was zaterdag een lekkere opening die begon met hapjes van restaurant In den Doofpot. Jack Dambrink maakte de lekkerste gerechten in de Green Egg. Gertjan Kiers, de bekende demoslager uit Weesp, liet zien hoe je een sukadelap kan verdelen in gedeeltes als stoofvlees, maar ook een groot gedeelte zacht als biefstuk kan zijn. Norbert van Dartel maakte een heel mooi gerechtje met inktvis. Sanders Wijninkopers leveren aan veel Leidse restaurants, maar niet aan particulieren. Vanaf nu kunnen particulieren die in een restaurant een wijn van Sanders gedronken hebben deze kopen in de winkel van Koksmes Expert. Culinair spindoctor Theor Verplancke heeft een neus voor culinaire trends en hoogstandjes, vandaar dat hij deze opening niet wilde missen. Ik heb genoten van een vlijmscherpe, maar vooral smakelijke opening.

Rollerdisco’s

Een oud feestje in een nieuw jasje dat zeker vaker mag terugkomen is de Roller Disco.

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 waren rollerdisco’s helemaal in. Nu is het weer terug en daarom haalden Gebr. de Nobel en de Stadsgehoorzaal de Roller Disco naar Leiden en het was direct een schot in de roos. ’s Middags was er een druk bezochte kinderdisco en ’s avonds een uitverkochte 18-plusdisco. De grote zaal was omgetoverd tot discotheek en rolschaatsbaan. Eerlijk gezegd waren de dames in de meerderheid, alhoewel er ook sommige echte rollerskateparen probeerden te dansen. De meeste bezoekers reden echter net zoals op de ijsbaan gewoon rondjes, want discodansen op rollerskates is toch nog een kunst apart. Iedereen had enorme lol, zo zag ik Praethuys-barkeepsters Nina van der Pol en Esha Metiary rondjes rijden. Gebr. de Nobel-programmeur Leontine de Reede, Petra Wendy Wink en Yorinde van Herpen reden mij zowat van de sokken in de gang terwijl Cultuurplein Lammermarkt-programmeur Gwen Peroti als volleerd rollerskater door de zaal reed.

Wie het gemist heeft, kan vast gaan oefenen want tijdens de museumnacht in juni is er weer een rollerdisco.

Meer nieuws uit Leiden