Plek busstation nog raadsel
Moet het Leidse busemplacement verhuizen naar de achterkant van het station of niet? Aan die simpele vraag heeft VVD-wethouder Paul Laudy een even opmerkelijk als onverwacht antwoord toegevoegd. Volgens hem kan ook zijn dat de conclusie van het lopende onderzoek ernaar geen ja of nee wordt, maar iets anders. ,,Alles staat wat dat betreft nog open’’, aldus Laudy.
De uitspraak van de wethouder was donderdagavond niet de enige verrassing tijdens een voordracht die stedenbouwkundige Rients Dijkstra gaf voor gemeenteraadsleden. Dijkstra had er ook eentje. Volgens hem moet de nu nog grauwe en weinig gebruikte Walenkamptunnel dé verbinding worden tussen de binnenstad en het LUMC-gebied. ,,Máák wat van die tunnel, met kunst en verlichting. Als je dan ook nog de bussen eruit gooit, ontstaat een brede, aantrekkelijke verbinding voor fietsers en voetgangers. En dan ben je ook af van die discussie over de hinderlijke ov-poortjes op het station.’’
Laatje
De huidige stationstwist begon een jaar of acht geleden. Besloten werd uiteindelijk om de huidige busperrons van de ene naar de andere kant van het NS-station te verhuizen. Dan kon op de huidige plek van de busstandplaats een aantal grote kantoor-, winkel- en woonflats worden neergezet. Want dat brengt geld in het laatje van de lokale overheid.
Een deel van de huidige generatie raadsleden heeft echter bedenkingen bij dat besluit. Reizigersvereniging Rover en enkele wijkverenigingen uitten eerder ook gerede twijfels. Daarom laat het stadsbestuur een nieuw onderzoek naar de voor- en nadelen uitvoeren, en kwam Dijkstra, bedenker van het plan, een lezing geven.
Volgens de gelauwerde stedenbouwkundige gaat het niet alleen om geld. Er zijn ook ruimtelijke argumenten om de bussen te verbannen. ,,Het zorgt ervoor dat het Stationsplein helemáál wordt omringd door gebouwen. Daarmee ontstaat meer levendigheid’’, aldus Dijkstra. ,,Met winkeltjes en restaurantjes op begane grond. De Stationsweg wordt dan vanzelf ook leuker.’’
Als Leiden de perrons niet naar de achterkant van het station verplaatst, dan blijven volgens Dijkstra de bussen domineren op het toch al erg versteende plein aan de voorkant. Waar ook nog eens een lelijke taxistandplaats staat met een ook al niet al te fraaie fietsenstalling.
Veilig
Kortom, het nieuwe Leidse bushoofdkwartier moet komen nabij de gebouwen van het LUMC, in de hoek bij Bargelaan en Rijnsburgerweg. En dan het liefst een overdekte en verhoogde busstandplaats, zoals bij Den Haag Centraal. Tijdens zijn betoog werd Dijkstra onderbroken door een aanwezige buurtbewoner. ,,De Posthofrotonde is nu al niet veilig. Wat moet dat worden als er nog meer bussen langsrijden?’’ Dijkstra’s antwoord was verbluffend simpel. ,,Dan moet er een veilige rotonde komen.’’
Op één vraag kwam er geen antwoord, van Dijkstra noch van Laudy. Volgens reizigersclub Rover is de beoogde nieuwe stek voor de bussen domweg te klein. Terwijl er volgens ambtelijke nota’s en rapporten wel voldoende ruimte is. Hoe kan het dat er op zo’n wezenlijk onderdeel van het vraagstuk er zo’n groot verschil van inzicht bestaat, wilde CDA’er Roeland Storm weten. Dat wordt volgens Laudy duidelijk als de onderzoeken later dit jaar zijn afgerond. Waarbij dus ook een derde busoptie niet wordt uitgesloten.