Leiden schuift met miljoenen

Loman Leefmans
Leiden

Op de bankrekening van Leiden wordt de komende jaren telkens ongeveer tachtig miljoen euro extra bijgeschreven door de rijksoverheid. Van dat geld moet de stad de nieuwe taken op het gebied van jeugd-, thuis- en gehandicaptenzorg gaan betalen. Leiden legt daar uit eigen zak nog tussen de twee en zes miljoen euro per jaar bij. Dat staat in de zogeheten kadernota die het stadsbestuur later deze maand aan de gemeenteraad voorlegt.

In die nota staan verder een hele reeks aan verwachte mee- en tegenvallers opgesomd. Nadelig, in financiële zin, zijn uiteraard ’de ambities’ die het nieuwe stadsbestuur zich bij het aantreden heeft gesteld. Dan gaat het onder meer om een verlaging van de woonlasten voor Leidenaars, het bekostigen van leefbaarheidsprojecten in buitenwijken en de aanleg van twee nieuwe parkeergarages. Daar komt nog bij dat Leiden ook de komende jaren verliezen gaat lijden en moet afboeken op de gebouwen en gronden die eigendom zijn van de gemeente.

Daar staat weer een meevaller tegenover van ongeveer drie miljoen per jaar die Leiden meer krijgt vanuit het Rijk dan waarmee rekening was gehouden.

Om het geheel aan plussen en minnen in balans te brengen, moet de lokale overheid een aantal drastische en pijnlijke maatregelen nemen. Zo wordt gesneden in het ambtelijk personeelsbestand en gaan de huren voor organisaties en verenigingen omhoog en de subsidies omlaag. Verder wordt nog een greep van tien miljoen gedaan in de Leidse reservepot. Later deze maand wordt in de gemeenteraad gedebatteerd over de voorstellen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.