Veelzeggende frustratie bij Katwijk

Haniff Harharah sportredactie@leidschdagblad.nl
Barendrecht

Het zegt veel over de ambities van Katwijk dat de spelers zwaar gefrustreerd waren over de puntendeling met Barendrecht (2-2). Al zat die frustratie vooral in de manier waarop een op handen zijnde overwinning uit handen werd gegeven. Bij een dood spelmoment in blessuretijd ging het alsnog mis.

Kokend van woede stapten de spelers en stafleden van het veld in de snikhete zon. ,,We geven het gewoon weg’’, stelde trainer Dick Schreuder onomwonden, toen hij even later was afgekoeld. ,,Achterin maken we domme fouten. En voorin moeten we het veel eerder beslissen, maar we spelen het slecht uit.’’

Zijn ploeg leidde het laatste halfuur, maar zag Barendrecht in de toegevoegde tijd nog langszij komen. Het gebeurde nadat Schreuder net weer terugkwam na een korte plaspauze in de kleedkamer. De ingevallen Ramy Salem kopte raak uit een vrije trap, die halverwege de Katwijkse helft werd veroorzaakt door Kay Blokland.

Tot dat moment leek Marciano Mengerink lang de matchwinnaar te worden. Na ruim een uur spelen maakte de 26-jarige spits – vorig seizoen vicetopscorer van de topklasse met 16 goals – met een ouderwets ‘puntertje’ zijn tweede competitietreffer. Dat was voor hem weer een welkome opsteker nu hij net hersteld is van een voetbreukje, waardoor hij maanden uit de roulatie was.

Die ‘boost’ beklijfde niet. ,,Dit is flink balen’’, zei Mengerink zittend tegen de muur van het kleedkamergebouw. ,,Extra zuur dat het in de laatste minuut gebeurt. We hadden veel meer moeten doen met de ruimtes die er lagen, maar we leden te veel balverlies. Ik ook.’’

Enkele Katwijk-supporters richtten hun woede op scheidsrechter Paul van der Burg. Die gaf Barendrecht in de eerste helft een strafschop na een overtreding van Omar Hamdi, maar wilde na rust niets weten van een penalty voor Katwijk. Ook niet nadat Mengerink naar de grond ging door toedoen van een tegenstander.

,,Daar moeten we niet naar kijken. We hebben niet verloren door de scheidsrechter, maar door onszelf’’, sprak Mengerink, voor wie het gelijkspel aanvoelde als een nederlaag.

Tegenvaller voor Katwijk was het vroege uitvallen van verdediger Michiel van Dam. Daardoor moest Schreuder wat schuiven in zijn achterhoede. Desondanks braken de bezoekers nog binnen een halfuur de wedstrijd open. Aanvoerder Robbert Susan stelde Mike van den Ban met een snel genomen vrije trap in staat om te scoren. Luttele minuten later maakte Barendrechter Tim Eekman er vanaf elf meter 1-1 van.

In de slotfase liet Schreuder nog aanvaller Anthony Biekman (zat afgelopen seizoen zonder club, maar speelde daarvoor bij FC Dordrecht) debuteren. ,,We zijn ambitieus, we willen altijd alles winnen. Maar vergeleken met vorig jaar is onze selectie minder breed. En daar komt bij dat Mengerink nog niet helemaal scherp is en Biekman eerst volledig fit moet worden.’’

Mengerink denkt dat het zowel met hemzelf als met het elftal de goede kant opgaat. ,,We zijn goed bezig. Al hebben we met dit gelijkspel onszelf tekort gedaan.’’

Katwijk: De Vries; Hamdi, Blokland, Stam, Van Dam (8. Plat), Van Weerdenburg; Van Noord, Van den Ban (85. Biekman), Susan; Mengerink, Van Oijen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.