Noordwijkse Jeroensommegang in het teken van jubileumjaar

De Sint-Jeroenskerk in Noordwijk.© Archieffoto

Noordwijk

De Jeroensommegang beleeft dit jaar een bijzondere editie. De stille tocht door Noordwijk Binnen doet op zondag 20 augustus voor het eerst ook het Jeroensveld op het landgoed Calorama aan. Dit jaar wordt herdacht dat de Sint-Jeroenskerk 125 jaar terug bedevaartskerk werd.

Met de tocht wordt het verhaal van Jeroen onder de aandacht gebracht. Hij is de stichter van de christelijke gemeenschap in het kustdorp en stierf als martelaar. Aangenomen wordt dat de priester, die later heilig werd verklaard, door de Vikingen in het jaar 856 op het Jeroensveld is onthoofd. Tijdens de rondgang wordt dan ook een korte plechtigheid gehouden op het martelveld. Daarbij worden kaarsen aangestoken voor de beide Jeroenskerken in het dorp. Want de Oude Jeroenskerk was van origine ook een katholiek gebedshuis, maar kwam tijdens de reformatie in protestantse handen. In 1429 werd Noordwijk tot bedevaartsplaats voor Jeroen uitgeroepen. Dat gebeurde in 1892 opnieuw door paus Leo XIII.

De twintigste ommegang begint op 20 augustus om 08.00 uur op het Lindenplein en leidt via de vijf ’heilige’ bruggen naar het Jeroensveld, waarna de deelnemers richting de Oude Jeroenskerk gaan. De tocht eindigt in de Sint-Jeroenskerk. Na afloop worden in beide gebedshuizen vanaf 10.00 uur vieringen gehouden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.