Sander Bosma: ‘Noordwijk kan van SJC leren’

Sander Bosma (links): ,,In eerste instantie zag ik een snelle terugkeer niet zitten.’’

Sander Bosma (links): ,,In eerste instantie zag ik een snelle terugkeer niet zitten.’’© Foto Orange Pictures/Wim Wobbes

Hielke Biemond
Noordwijk

Gedesillusioneerd verruilde Sander Bosma (25) zijn geliefde vv Noordwijk voor dorpsgenoot SJC. Vol zelfvertrouwen is de linksachter een jaar later alweer teruggekeerd bij de club van zijn hart. Aan de hand van vier stellingen kijkt hij terug en vooral vooruit.

Noordwijkse voetbalrivaliteit bestaat niet.

,,Nou, ik denk toch wel een beetje. Bij Noordwijk denken ze dat ze een stuk beter zijn dan SJC, in alle opzichten. In de onderlinge oefenwedstrijden, voorafgaand aan elk seizoen, gaan ze er vanuit dat ze altijd winnen. Bij SJC is dat anders. Toen ik daar vorig seizoen speelde, gingen we er misschien wel een beetje vanuit dat we van Noordwijk zouden verliezen. Bij SJC zijn ze trots op andere dingen. Ze zeggen: jullie winnen van ons, maar wij spelen met zes eigen jongens. Daar hebben ze nog een punt ook.

Mijn overstap naar SJC lag in mijn beleving niet gevoelig. Heel mijn leven heb ik voor vv Noordwijk gespeeld. Toen ik in het laatste halve seizoen bijna niet speelde, begrepen ze heel goed dat ik elders ging kijken. Misschien in de wetenschap dat mijn band met trainer Dogan Corneille niet zo goed was. Dat ik nu weer terug naar Noordwijk ben gegaan, lag gevoeliger. Ik snap wel dat SJC er niet zo blij mee was dat ik na een halfjaar alweer aangaf weg te gaan. Dat zorgde voor scheve gezichten. Logisch. Ze zagen dat ik het goed naar mijn zin had en hadden dit niet zien aankomen.

Na drie maanden SJC belde Noordwijk alweer. Het ging daar goed met mij. Bij Noordwijk ging het niet goed, en in dat team zaten weinig Noordwijkers. Dat maakt het logisch dat ze mij terug wilden hebben. In eerste instantie zag ik een snelle terugkeer niet zitten. Toen kwamen ze met een goed verhaal en begon ik toch weer te twijfelen. Met SJC hadden we vorig seizoen heel veel verre uitwedstrijden, dat begon tegen te staan.

Zaterdagvoetbal trekt me ook meer dan zondagvoetbal. Ik moest een keuze maken en dat werd Noordwijk. Op zondag zal ik zeker nog bij wedstrijden van SJC gaan kijken. Met alle spelers daar heb ik een goede band. Het was een topjaar. Ze gunnen me het beste.

In Katwijk heb je Noord tegen Zuid, oftewel Katwijk tegen Quick Boys. In Noordwijk is zo’n scheiding – Zee tegen Binnen - er voor mijn gevoel totaal niet. Het is hooguit zo dat kinderen voor de dichtstbijzijnde voetbalclub kiezen. Ik ben naast De Duinwetering opgegroeid, dus is Noordwijk een logische keuze. Ze zeiden vroeger altijd: als je gezelligheid wilt, moet je bij SJC spelen. Als je hogerop wilt, moet je naar Noordwijk. Of dat helemaal waar is… Nu spelen beide clubs in de hoofdklasse, dus dat kun je niet meer zeggen. Dat zou een beetje arrogant zijn.

Wel is het zo dat spelers bij SJC na een wedstrijd een biertje drinken en gezellig op stap gaan. Bij Noordwijk is dat minder. SJC straalt iets minder ambitie uit. Die club lijkt het sportieve plafond te hebben bereikt en heeft daar vrede mee. Noordwijk wil altijd hogerop – zeker nu.

Noordwijk kan meer van SJC leren dan andersom.

,,Daar denk ik even goed over na… Ik denk dat er een hoop punten zijn waarop Noordwijk een paar dagen bij SJC mee zou kunnen lopen. Als je ziet hoeveel selectiespelers daar uit de eigen jeugd komen, is dat een sterk punt. Daar is het bij Noordwijk de afgelopen jaren fout gegaan. Veel vrienden van me zijn weggegaan bij de club. Een flinke groep speelt nu bij Van Nispen. Dat moet de vereniging zien te voorkomen door zulke spelers meer aandacht te geven en een beetje gezelligheid in de groep te brengen. De manier waarop ze bij SJC met elkaar omgaan, is top. Iedereen is gelijk, of je nu in het eerste, tweede of derde speelt.

Toch is Noordwijk mijn club – ik heb hier meer dan twintig jaar gespeeld, ik ken alle mensen hier. Deze vereniging heeft natuurlijk ook genoeg positieve kanten. Dan kan ik beginnen over de mentaliteit, altijd het hoogste willen bereiken. Of de prachtige accommodatie, of dat alles hier top is geregeld. Er zijn veel mensen die heel veel voor deze club doen. Dat is top.’’

Het jaar bij SJC heeft me veel gebracht.

,,Zeker weten. Vanaf minuut één heb ik alles gespeeld. Ik kon lekker voetballen, lekker aanvallen. Er was veel vertrouwen in mij, dat is belangrijk. In het afgelopen seizoen heb ik ook veel aan fitness gedaan, waardoor ik sterker ben geworden. In mijn spel ben ik volwassener geworden. Voor mij was het een ideaal seizoen.

Dat zorgt ervoor dat ik een hoop vertrouwen heb meegenomen naar Noordwijk, en de wil om alles te spelen. Ik wil dit seizoen basisspeler zijn. Als dat zaterdag bij de competitiestart nog niet het geval is, dan zo snel mogelijk. Dat ik in de voorbereiding niet speelde in de oefenderby tegen SJC, daar baalde ik natuurlijk flink van.

Onder deze trainer, Kees Zethof, speelde ik vorig seizoen bij SJC alles. Dat zegt niets over dit seizoen. Dat zou ook raar zijn. Het is een andere club, een andere selectie.’’

Kees Zethof is de trainer die Noordwijk weer succes brengt.

,,Dat moet nog blijken. Het ligt aan het team, aan het begin van de competitie vooral. Daar hebben ze het vorig seizoen vooral laten liggen. Ik kan nu wel zeggen dat we met deze selectie en accommodatie promoveren, maar dat dachten ze de afgelopen jaren ook. Het middenveld en de aanvalslinie zien er altijd goed uit. Daar red je het niet altijd mee, als je wilt promoveren.

Kees kan vooral een stukje mentaliteit aan Noordwijk toevoegen. Hij is een echte no-nonsense-trainer. Een aardige vent, maar een speler die niet alles geeft of arrogant loopt te doen, heeft een kwade aan Kees. Sommige jongens moesten wennen aan zijn directe manier van communiceren. Dan vroegen ze aan mij: is hij altijd zo? Je went er snel aan, heb ik ze verteld.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.