Reserves Katwijk iets te gemakzuchtig in beker

Hielke Biemond
Voorburg

Katwijk heeft zich ten koste van Forum Sport geplaatst voor de volgende ronde van de districtsbeker (1-2). Dat ging allerminst rimpelloos. In de slotfase zat er zelfs nog een strafschoppenserie en dus eventuele uitschakeling in, maar die averij bleef uit voor de onbetwiste lijstaanvoerder van de hoofdklasse B.

Trainer Dick Schreuder permitteerde zich om het gros van zijn basisspelers te sparen voor het bekertreffen met Forum Sport. ,,Zo mogen andere spelers bewijzen dat ik het mis heb door ze niet op te stellen.”

Na negentig minuten bekervoetbal zal Schreuder niet in de verleiding zijn gebracht om te gaan schuiven met zijn winnende elftal, want buitengewoon geïnspireerd kwamen de reserves vooral in de eerste helft niet over. Feitelijk mocht Katwijk van geluk spreken dat de thuisploeg niet scoorde in de eerste minuut. Eerst bracht Donny Rijnink tijdig redding en daarna werden Michael de Leeuw en Mart Spierdijk na een onderlinge misverstand gespaard door Jaël Paas, veruit de gevaarlijkste aanvaller van de nummer elf van de eerste klasse B.

Het duurde even voordat Katwijk wakker was geschud, maar in aanvallend opzicht bleef het ondermaats, vond ook Donny van Oijen. ,,Misplaatste arrogantie denk ik. We zijn slap begonnen en pas na rust hebben we ons enigszins hersteld.”

De aanvaller was wel opgesteld als frequente basisspeler van de hoofdmacht en was daar blij mee, omdat hij om disciplinaire redenen slechts tien minuten speelde in het laatste competitieduel met Ter Leede. ,,Ik wil graag spelen. Er speelt nu niets meer en ik hoop op een basisplaats tegen ASWH volgende week.”

Veel andere spelers lijken verder weg van een min of meer vaste basisplaats, ook al omdat de hoofdmacht prima marcheert en een forse buffer heeft opgebouwd in de kampioensrace. Toch lieten diverse ‘bankzitters’ na rust in een kwartier zien dat ook zij veelal over genoeg kwaliteiten beschikken. Binnen vijf minuten leverde vlot aanvalsspel vier kansen op, maar de eerste treffer kwam pas tot stand bij de volgende grote mogelijkheid. Kevin Sterling bewees dat hij in de voorste linie goals kan maken. Even daarna was het de beurt aan de sterk ingevallen Jesse Dingjan, op aangeven van Van Oijen, om Katwijk al nagenoeg zeker naar de volgende ronde te schieten.

Gemakzucht

Gemakzucht keerde echter even snel terug bij de bezoekers en daardoor kreeg Forum Sport alsnog de ruimte om het weer spannend te maken. Weer Paas, hij trof de paal, en invaller Cees Konings, hij schoof het leder net naast, brachten Katwijk in verlegenheid. Uiteindelijk scoorde Ian Baggeman de 1-2 en in de extra tijd kwam de gastheer zowaar nog in de buurt van de gelijkmaker.

Schreuder: ,,Deze zege is niet eens verdiend te noemen. Wanneer je denkt aan zestig procent inzet genoeg te hebben, breng je jezelf in de problemen. Je zou zeggen dat je wel gretig bent wanneer je een kans krijgt. Veel spelers zitten dicht tegen de hoofdmacht aan en moeten paraat zijn in verband met de fitheid van anderen en schorsingen en dat soort zaken. Dit was een uitgelezen kans.”

Het kwam dus wél goed voor Katwijk en dat geschiedde eerder ook in acht van de negen competitiewedstrijden. Enkel RVVH snoepte twee punten af van de nummer 1. ,,Toch hebben we meer lastige potten gespeeld, maar we krijgen altijd wel onze kansen. We staan er prima voor en wanneer we volgende week de nummer twee (ASWH red.) zouden kunnen verslaan dan ziet het er weer beter uit. Aan de andere kant stonden we er twee seizoenen terug ook riant voor en kregen we een hele slechte periode. We moeten bij de les blijven”, doceerde Van Oijen na een nieuw, maar moeizaam verkregen succes.

,

Katwijk: De Leeuw, Jansen, Rijnink, Spierdijk, Owel (46. Dingjan), De Jonge, Guijt, De Lange (67. Oudshoorn), Van Oijen, Leonard, Sterling (67. Langeveld).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.