Leidse sportbelangen botsen

© Archieffoto: Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

De buurclubs DIOK (rugby) en Docos (voetbal) zien de beoogde sloop van de 3 Octoberhal liever vandaag nog dan morgen gebeuren. Maar Gymsport Leiden, met 1.500 leden de grootste vereniging van Leiden, wil van de hal in het Morskwartier het nieuwe hoofdkwartier maken en topsportcoördinator Tjeerd Scheffer steunt dat voornemen. Het is slechts één voorbeeld van de botsende sportbelangen waar de gemeente, die als scheidsrechter moet fungeren, mee worstelt. ,,De situatie is absurd aan het worden’’, zegt Wim Pikaar van FC Rijnland.

De voorzitter schermt met een ander voorbeeld. Zijn voetbalclub, die ook in het Morskwartier is gevestigd, wil met vv Leiden fuseren om groter en sterker te worden. Maar doordat Docos al groot en sterk is, heeft het tijdelijk een veld van vv Leiden in gebruik gekregen. Daardoor moest vv Leiden zaterdag een jeugdwedstrijd schrappen. ,,Dat ontneemt je de zin om verder met betrokken partijen te overleggen’’, meent Pikaar.

In heel Leiden is een grote herschikking van sportaccommodaties aanstaande. Er komen nieuwe sport-, schaats- en zwemhallen in Zuidwest en de 3 Octoberhal en Vijf Meihal gaan tegen de vlakte, zo stelt de gemeente voor. Verder wordt aan aantal sportparken vergroot, of juist verkleind of helemaal opgeheven. Sportverenigingen als DIOK, Docos en Roomburg (hockey) hebben veel meer ruimte nodig, terwijl veel voetbal- en korfbalclub juist ruim in hun jasje zitten. De voorgestelde - maar zeker niet door iedereen omarmde - verhuizing van Roomburg naar De Vliet, is het meest omvangrijke onderdeel van de beoogde herschikking.

De problematiek beperkt zich niet tot velden, maar is ook indoor merkbaar. Neem handbalclub Saturnus. Die mocht zich door de recente successen van nationale vrouwenteam, verheugen in een sterke aanwas van (jeugd)leden. Maar extra trainingsruimte krijgt Saturnus slechts mondjesmaat door het gemeentelijk Sportbedrijf toebedeeld.

Het geeft volgens de raadsleden Yvonne van Delft (GroenLinks) en Martijn Otten (PvdA) exact aan wat er schort: er is gewoon een tekort aan sportruimte. ,,Niet alleen bij handbal, ook bij gymnastiek en zaalkorfbal’’, weet Otten. Er komt weliswaar een nieuwe dubbele sporthal aan, bij Boshuizerkade, maar Vijf Meihal en 3 Octoberhal worden vervolgen gesloopt. ,,Dan blijft je dus per saldo een tekort houden.’’

De PvdA wil dat de 3 Octoberhal openblijft en overweegt dat in een motie te vervatten als later deze maand het accommodatieplan aan de orde komt in de gemeenteraad.

De lucht in

Leiden overweegt ook sportvelden aan te leggen bovenop bedrijfspanden. Dat staat in de antwoorden op vragen die het GroenLinks-raadslid Van Delft aan het stadsbestuur stelde. De gemeente haast zich er bij navraag aan toe te voegen dat er nog geen concrete plannen zijn voor sportcomplexen ’in de hoogte’.

,,Van mij mogen ze’’, zegt Van Delft in een eerste reactie. ,,Maar het gaat er mij veel meer om dat de huidige, totale omvang van Leidse sportareaal behouden blijft.’’ Die opvatting deelt topsportcoördinator Tjeerd Scheffer.

De gemeente zoekt naar ’efficiënt en doelmatig ruimtegebruik’ van alle sportaccommodaties, zo staat in de brief aan Van Delft. ,,Klinkt een beetje als een aanstaande bezuinigingsmaatregel’’, vindt ze.

De gemeente voegt daar echter aan toe: ’een mogelijke uitkomst is om sport te combineren met andere functies, bijvoorbeeld door sportvelden op daken van nieuwe bedrijfspanden te leggen.’

Dat is opmerkelijk, maar het idee is niet uniek. In Utrecht zijn twee voetbalclubs gevestigd op het dak van de immense parkeergarage van de lokale Ikea-vestiging. ,,Maar dat lijkt me een dure optie’’, meent Van Delft. ,,Ik las ook dat twee Leidse clubs een ondergrondse parkeerplaats voorstellen. Dat gaat mij te ver.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.