Bouwplannen bedreigd

Rijnwoude

De nieuwbouwplannen in Rijnwoude zijn teveel gericht op gezinnen. Andere doelgroepen komen in de woningmarkt amper aan bod. Omdat juist het aantal gezinnen de komende decennia afneemt, bestaat er een grote kans dat Rijnwoude het gewenste aantal inwoners van 22.000 niet haalt.

Het onderzoeksbureau Inbo uit Woudenberg heeft de bouwplannen in Rijnwoude onderzocht op verzoek van de gemeente. Die wilde weten in hoeverre de economische ontwikkelingen en de vergrijzing van invloed zijn op de vraag naar huizen. De komende jaren heeft Rijnwoude tien kleinere en grotere nieuwbouwprojecten op het programma staan in alle wijken. Inbo stelt vast dat het nieuwbouwaanbod teveel is gericht op het woonmilieu ‘Kidz’: traditionele huizen, die tussen de drie en de zes ton mogen kosten.

Uit het invloedrijke onderzoeksrapport ‘Tussen groei en krimp in het Groene Hart’ van de provincie Zuid-Holland bleek al dat vooral Koudekerk en Benthuizen te maken krijgen met krimp van het aantal inwoners en met daling van de huizenprijzen. Ook blijkt, dat de meeste vraag naar woningen komt van mensen die al in de dorpen wonen, en veel minder van vestigers van buiten. Als Rijnwoude deze mensen toch naar het Groene Hart wil lokken, dan moet zij willen voldoen aan een ‘uitgebreid wenspatroon’: grote, luxe huizen, in lage dichtheden gebouwd, met rust, ruimte en uitzicht.

De vestigers zijn weer onder te verdelen in verschillende types. Zo zijn er de ‘outdoor’-mensen, die graag een ruime tuin hebben om in te werken, terwijl de ‘selfmade’-mensen graag een woning willen hebben waarmee zij ‘hun succes kunnen laten zien’.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.