'Geen selectie op studie ouders'

Wilfred Simons
Leiden

Er gaapt een kloof tussen eerstejaars studenten van wie de ouders hebben gestudeerd en 'eerstegeneratiestudenten'. Steeds meer jongeren die niet van huis uit weten hoe het aan een universiteit toegaat, hebben geen idee hoe zij zich daar moeten gedragen.

Vice-rector Simone Buitendijk overweegt zelfs 'heel serieus' om een summerschool op te richten om zulke studenten, die vaak een migrantenachtergrond hebben, uit te leggen hoe het aan een universiteit toegaat. Voorkomen van studie-uitval is het doel. Ook wil zij samen met de Erasmus Universiteit de VU Amsterdam een systeem ontwikkelen om te onderzoeken of die kloof groeit.

Dat zei Buitendijk gistermiddag tijdens een gezamenlijke vergadering van de Universiteitsraad en het College van Bestuur in het Gravensteen in Leiden. Vorige week ontstond commotie toen bleek dat de Universiteit Leiden middelbare scholieren vraagt of hun ouders hebben gestudeerd. De vraag maakt deel uit van een zelftest, die de universiteit aanbiedt zodat middelbare scholieren kunnen ontdekken of zij een goede studiekeuze hebben gedaan. Personeelspartij AbvaKabo zei te vrezen dat de universiteit uiteindelijk geen weerstand zou kunnen bieden aan de verleiding om die gegevens te gebruiken als selectie-instrument.

Geschrokken

Buitendijk verklaarde dat zij 'zeer geschrokken' was over die suggestie. Zij nam die de AbvaKabo zelfs een beetje kwalijk. ,,Wij zullen die gegevens nooit gebruiken voor selectie. We hebben diversiteitsbeleid en wij willen dat alle studenten zich bij ons thuis voelen.'' Het antwoord, zegt Buitendijk, is vooral handig om te weten wie de universiteit straks moet uitnodigen voor een summerschool.

Op de achtergrond speelt mee dat de universitaire lerarenopleiding ICLON de gegevens wil gebruiken voor onderzoek naar de vraag welke factoren studiesucces voorspellen. Maar liefst 70 procent van de middelbare scholieren vult de vragenlijst in. Hij is daarmee een mooie informatiebron.

Als studenten eenmaal 'binnen' zijn, helpt zelfs het uitloven van een taart niet meer om ze over de streep te trekken. De respons op verzoek om questionnaires in te vullen, is onder studenten 30 procent. Ze worden daarmee slecht bereikbaar voor onderzoek én hulp.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.