LUMC test nieuwe methode om longembolie uit te sluiten

Het LUMC. Foto Hielco Kuipers

Janneke Dijke
Leiden

Een groep onderzoekers van onder andere het LUMC toont aan dat een longembolie bij 50-plussers vaker uit te sluiten is dankzij een nieuwe methode. Een belastende CT-scan is dan minder vaak nodig.

Vermoedt een arts longembolie, dan meet hij de zogeheten D-dimeerwaarde. Onder een bepaald niveau van die waarde is longembolie bijna uitgesloten. Boven dat niveau maken artsen normaal gesproken een CT-scan. Het blijkt echter dat, als je ouder wordt, de D-dimeerwaarde stijgt, ook als je geen bloedstolsels ontwikkelt.

Daarom formuleerden wetenschappers een manier om te berekenen wat een veilige D-dimeerwaarde is voor mensen boven de 50. Samen met onderzoekers uit 19 ziekenhuizen in vier landen onderzochten de Leidse wetenschappers Paul den Exter en Menno Huisman ruim 3000 patiënten die zich tussen 2010 en 2013 bij de spoedeisende hulp meldden met ademhalings- en benauwdheidsklachten. Ruim 300 van die patiënten vielen in het gebied waar de onderzoekers nieuwsgierig naar waren. Hun D-dimeerwaarde was hoger dan de veilige marge, maar lager dan de maximaal toegestane waarde die je op basis van hun leeftijd mocht verwachten. Bij deze mensen werd geen CT-scan verricht, terwijl dat doorgaans wel zou gebeuren. Van deze groep van 300 mensen ontwikkelde slechts één persoon longembolie.

De onderzoekers publiceerden hier onlangs over in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.