De hutspot-samosa: ook voor mensen die niet van hutspot houden

1 / 2
Liza Janson
Leiden

Voor wie eens een keer geen traditionele hutspot wil tijdens het Leidens Ontzet, doe als de Leidse Louise van den Berg - Heruer. Zij bedacht een kruidige variatie: de hutspot-samosa, een knapperig driehoekig hapje met zachte hutspotvulling. Voor een Leidens Ontzet met een Indiase twist.

„Ik vind het leuk om me door het seizoen te laten inspireren en daarmee aan de slag te gaan. Zo ging het ook met 3 oktober. Ik wilde iets doen met hutspot, maar dan anders”, zegt Van den Berg.

De Leidse heeft van kinds af aan een passie voor koken. Rond haar zevende bedacht ze haar eerste recept, ’appeltjes onder een deken’. „Het haalde de schoolkrant”, zegt ze trots. Jaren later begint ze een blog voor haar eigen recepten, Keukenatelier.com. „Het is een digitaal plakboek en een creatieve uitlaatklep voor mijn recepten.”

Indiase kruiden

In haar keuken rolt ze deeg uit. Met grote precieze vouwt ze er driehoekjes van die ze volstopt met hutspotvulling. „De meeste samosa’s worden gefrituurd, maar deze niet”, legt Van den Berg uit. „Zo zijn ze gezonder.” Ze maakt de hapjes nu voor de derde keer. Door het thuisfront zijn ze al goedgekeurd. Van den Berg denkt dat ze ook een aanrader zijn voor mensen die niet van hutspot houden. „Er zitten hutspot-ingrediënten in, maar het smaakt er niet heel erg naar vanwege de Indiase kruiden.”

Hoe ze op het idee kwam? „Bij aardappelen, peen en uien moest ik aan samosa denken, een Indiase driehoekige snack.” Ze besloot de twee samen te voegen en bedacht een recept. „Het is een snack, ideaal voor 3 oktober, want dan eet je al zoveel liflafjes tussendoor dat je hier misschien wel genoeg aan hebt. En anders kun je ze met soep of salade eten, of als voorgerecht. ”

In tegenstelling tot veel Leidenaren hoeft ze niet per se hutspot te eten op 3 oktober. „Ik eet het net zo lief ook op andere dagen.” Al was dat in haar jeugdjaren wel anders. „We aten op 3 oktober altijd hutspot met klapstuk bij mijn oma. En daarna gingen we naar de kermis. Ja, het is wel met de paplepel ingegoten.”

Het recept

Ingrediënten (voor twaalf samosa's):

Voor de vulling:

- 400 g aardappelen (kruimig soort)

- 400 g wortelen of waspeen (geen winterpeen)

- 2 el zonnebloemolie

- 1/2 tl zwarte mosterdzaadjes

- 1 grote ui, gesnipperd

- 2 teentjes knoflook, geperst

- stukje gember ter grootte van een duim, geraspt of heel fijn gesneden

- 1/4 tl chilipoeder

- 1 tl komijnpoeder

- 1 tl gram masala

- 1 tl korianderpoeder

- 1 tl kerriepoeder

- zout

- 2 el citroensap

- bosje koriander (ongeveer 10 g)

Voor het deeg (alternatief zie tip onderaan):

- 330 g patentbloem

- 1/4 tl bakpoeder

- 115 g water

- 1 tl ajwain (ajowan) zaadjes

- 1 tl nigella zaadjes

- 1/2 tl zout

- 50 g zonnebloemolie en beetje extra om te bestrijken

Bereiding

1. Begin met de vulling, zodat deze straks goed kan afkoelen. Snijd de aardappels en worteltjes, kook ze en stamp ze tot een puree.

2. Verhit 2 el zonnebloemolie in een koekenpan met de mosterdzaadjes. Zodra de mosterdzaadjes gaan ‘poppen’ kunnen de uien erbij. Doe er een 1/2 tl zout bij en laat de uien zachtjes fruiten. Bak op het laatst de knoflook en de gember kort mee en voeg dan de rest van de ingrediënten toe (behalve citroen en verse koriander). Laat de specerijen 1 minuut mee bakken en voeg dan de aardappel-wortelpuree toe. Warm alles goed door.

3. Zet het vuur uit en voeg de citroen en koriander toe. Breng eventueel op smaak met zout. Als het goed is heb je nu een hele stevige puree. Doe deze op een bord en laat het volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de vulling in 12 gelijke delen.

4. Ga nu verder met het deeg. Zeef boven een grote kom bloem, zout en bakpoeder. Voeg de zaadjes toe en meng het. Maak een kuiltje in de bloem en giet de zonnebloemolie en het water erin. Kneed het deeg kort tot een samenhangend geheel. Laat het deeg afgedekt rusten op kamertemperatuur gedurende 30 minuten.

5. Verwarm de oven voor op 190 °C. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol van elk stukje een bolletje. Bewaar de bolletjes afgedekt om te beschermen tegen uitdrogen. Rol een bolletje uit met een deegroller tot een dunne ronde plak van 18 cm diameter. Snijd de cirkel doormidden, je maakt namelijk 2 samosa's van één deegbolletje. Bestrijk de snijrand van de cirkel met een beetje water. Pak de halve cirkel op en breng de twee punten naar elkaar. Laat de twee helften van de snijrand iets overlappen, zodat je ze aan elkaar kunt plakken (vastdrukken). Als het goed is heb je nu een soort kegelvorm.

6. Vul het hoorntje met 1/12e deel van de vulling. Zorg dat de vulling ook tot in de punt komt. Bestrijk de binnenkant van de deegranden aan de bovenkant met een beetje water en sluit de bovenkant door ze tegen elkaar aan te drukken. Zet de samosa met de punt naar boven neer en druk hem iets naar beneden, zodat hij stabiel blijft staan.

7. Herhaal dit tot je 12 samosa’s hebt. Bestrijk de samosa's met een beetje zonnebloemolie en bak ze in het midden van de oven gedurende 45- 50 minuten tot ze goudbruin zijn.

8. Eet de samosa's warm of op kamertemperatuur. Ze zijn erg lekker met een beetje zoete mangochutney.

Tip: Gebruik als alternatief voor zelfgemaakt deeg, kant-en-klaar bladerdeeg- of filodeeg. Vouw de pakketjes dan op je gewenste manier en bestrijk ze met ei.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.