Brandbrief De Bakkerij en Vluchtelingenwerk over strenge Leidse regels

Annet van Aarsen

Diaconaal Centrum De Bakkerij en Vluchtelingenwerk Leiden willen graag dat er een oplossing komt voor uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerden die vanwege de strenge regels niet bij de Bed, Bad en Brood-opvang van Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (STUV) terecht kunnen.

Dat schrijven ze in een brandbrief aan de gemeente Leiden. Het gaat om mensen die op het moment dat ze bij STUV aankloppen niet of korter dan zes maanden in Leiden hebben vertoefd.

Volgens diaconaal werker Jacqueline Schoonwater vragen regelmatig mensen met een schrijnend verhaal hulp bij De Bakkerij. Het eigen opvanghuis van de diaconieën - Imani - zit vol met gasten die nergens anders terecht kunnen in Leiden: niet bij de Binnenvest, niet bij STUV. ,,Alle vijf kamers zijn bezet. Dat heb ik de afgelopen jaren niet zo vaak gehad’’, zegt ze. ,,,,Ik heb de afgelopen maand vier cliënten gehad, die nergens terecht kunnen.’’

Niet wenselijk

,,De regels zijn in Leiden streng, om te voorkomen dat de voorzieningen een aanzuigende werking hebben, om te voorkomen dat er mensen uit andere plaatsen aankloppen. Daar staan we op zich achter maar hier hebben we het over bijvoorbeeld mensen die vanwege eerder opgelopen trauma’s worden behandeld door een psycholoog of psychiater. Op straat leven is absoluut niet wenselijk, je zou deze mensen op medische indicatie een plek moeten kunnen geven’’, vindt de diaconaal werker.

STUV is op de hoogte van de brandbrief, zegt Saskia Craenen van deze organisatie. De stichting meldde in het vorige jaarverslag, dat van de 98 hulpvragers in 2016 er uiteindelijk 'maar' 25 cliënt zijn geworden. STUV moest vaak nee verkopen, vanwege het ontbreken van een Leidse binding. ,,We herkennen het probleem’’, aldus Craenen. Binnenkort wordt binnen het bestuur van STUV gesproken hoe de werkwijze zou moeten veranderen als de gemeente de regels aanpast.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.