Stadsderby die er toe doet

Hennie Kanbier
Leiden

,,Er zijn tien keer zoveel mensen dan anders”, sprak een doorgewinterde toeschouwer van de thuisclub.” Nu was dat wellicht wat overdreven, maar de Leidse derby tussen UVS en Docos had zeker flink wat bekijks. De ruim vierhonderd belangstellenden kwamen ook niet bedrogen uit. Het duel amuseerde van het begin tot het eind en kreeg met UVS een tamelijk gelukkige winnaar (3-1).

Clubbestuurders spraken recent nog over de toekomst van het Leidse voetbal en die gesprekken zullen zeker worden vervolgd. Op til zijnde fusies lijken onvermijdelijk, hoewel het gros van de clubs bij voorkeur de eigen identiteit zouden willen houden. Zowel UVS als Docos, qua ledental de grootsten in de vijver van de sleutelstad, kozen ervoor om over te stappen naar het zaterdagvoetbal en willen niets liever dan daar zelfstandig een toekomst op bouwen en stappen (terug) omhoog maken.

Ambities

Zomaar even de derde klasse verlaten is er echter niet bij, want ambities worden ook buiten Leiden nagestreefd. De onderlinge tweestrijd, die niet in de schaduw staat van het verleden tussen UVS, Roodenburg en Lugdunum, was nu al van cruciaal belang. Docos kon op gelijke hoogte komen met UVS, maar dan zouden beide teams wel ver weg staan van lijstaanvoerder Floreant. Arnold Overdijk wilde evenwel na het verlies tegen de Boskopers van twee weken terug, zo had hij zijn team ingepeperd, geen averij meer oplopen voor de winterpauze. Het bleken ingrediënten te zijn voor een confrontatie met een open karakter.

Het treffen werd opgeluisterd met een optreden van Jong K&G, maar Docos zette op het veld de eerste toon en dat was de opmaat voor een wedstrijd waar muziek in zat. Al vroeg kwamen de bezoekers op 0-1 via Benjamin Sven Ravensbergen, die een geloste bal van doelman Danny de Groot op een vrije trap van Melvin van Gent kon binnenwerken. Niet veel later trof Erik van der Pot de lat en het uitblijven van die 0-2 was het eerste bepalende moment van de zeer sportieve krachtmeting.

Kuiltje

UVS schoot wakker en nam het initiatief gaandeweg over. Een ongelukkige handsbal van de doelpuntenmaker leverde UVS een strafschop op. ,,Van de scheidsrechter moest ik de bal per se in een kuiltje leggen en daardoor kon ik niet goed een hoek kiezen”, verklaarde William van Vliet de redding van Mitchel van Abswoude. De gelijkmaker kwam tien minuten voor rust toch op het scorebord. Ferry Kort scoorde op aangeven van Rob van der Plaat.

Ook na de rust hielden de formaties aanvallende intenties en sloeg de verveling geen moment toe. Een nieuw breekpunt volgde ruim tien minuten na rust. Chris van Empel knikte de 1-2 binnen. De scheidsrechter nam echter een vlagsignaal over van Michael Lamers, die na afloop overtuigd was van zijn gelijk. Camerabeelden bewezen echter dat er geen sprake was geweest van buitenspel. UVS kwam daar dus heel goed weg en trok vervolgens aan het langste eind.

Uithaal

Eerst ‘torpedeerde’ Joeri Onderwater (33) de 2-1 binnen, een doelpunt die hij zelfs in zijn beste dagen niet eerder had gemaakt. Werkelijk een uithaal van grote schoonheid. Kort daarop deed Van Vliet het dunnetjes over met een fraaie kopbal, op aangeven van Kort. Daarmee was het pleit beslecht en blijft UVS in de titelrace, terwijl Docos moet mikken op de derde periode om eventueel een volgende stap te kunnen maken in de ontwikkeling.

UVS won dus, maar de ploeg van Nico van der Salm bewees niet meer in de kleine steentjes te hoeven lopen ten opzichte van de blauwwitten. Bovenal kreeg het Leidse voetbal weer eens een broodnodige boost.

UVS-Docos 3-1 (1-1). 4. Ravensbergen 0-1, 35. Kort 1-1, 71.Onderwater 2-1, 72. Van Vliet 3-1. Scheidsrechter: Metzler. Toeschouwers: 425.

UVS: De Groot, Maaskant (82.Van der Voort), Onderwater, Neuteboom, Hermenet, Smit, De Vrind, Hogenboom (80.Menken), Van Vliet, Kort, Van der Plaat (82.Klaassen).

Docos: Van Abswoude, Overvliet, Schiebroek (53.Hamelink), Sjaardema, Peet, De Bolster, Van der Pot, De Jong (80.Van der Linden), Ravensbergen (82.Boers), Van Empel, Van Gent.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.