Turkijedeskundige Erik Jan Zürcher onderscheiden

Leiden

Prof. dr. Erik Jan Zürcher kreeg zaterdag door locoburgemeester Martine Leewis een koninklijke onderscheiding opgespeld. Zürcher, die met emeritaat gaat, ontving het lintje vanwege zijn uitzonderlijke wetenschappelijke verdiensten op het gebied van Turkije en de Turkse geschiedenis. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zürcher wordt de grondlegger van de Turkologie in Nederland genoemd.

Professor Zürcher is hoogleraar Turkse Talen en Culturen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij creëerde ruimte voor hedendaagse ontwikkelingen en zocht naar verbinding met de academische wereld in Turkije. Hij gaf voorlichting, toelichting en trainingen aan overheden, het bedrijfsleven, diplomaten, leden van het Koninklijk Huis en de internationale media over huidige politieke, economische en sociale ontwikkelingen in Turkije en over de impact daarvan op Turken in Nederland.

Hij schreef onder andere het boek ’Turkey - A modern History’ dat uitgroeide tot internationaal standaardwerk op verschillende Nederlandse en buitenlandse universiteiten, ook in Turkije zelf.

Professor Zürcher is (mede-) initiatiefnemer en (mede-)oprichter geweest van de Masteropleiding European Union Studies in Istanbul, het Nederlands Instituut voor Hoger Onderwijs in Ankara, en het Turkije Instituut te Den Haag. Hij blijft nog twee jaar in Leiden werken als wetenschappelijk directeur van het Leiden University Institute for Area Studies (LIAS).

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.