Veiligheidsmaatregelen bij hefbruggen

Veiligheidsmaatregelen bij hefbruggen
Hefbrug bij Gouwesluis in Alphen aan den Rijn.
© foto hileco kuipers
Alphen aan den Rijn

De provincie Zuid-Holland trekt de bediening van de hefbruggen over de Gouwe in Boskoop en Waddinxveen gelijk met die in Alphen aan den Rijn. Dat moet de kans op aanvaringen verkleinen.

Sinds 2015 zijn er enkele aanvaringen bij beide bruggen geweest en worden ze handmatig bediend. Na het nemen van diverse veiligheidsmaatregelen gaat de bediening van beide bruggen weer ’op afstand’ gebeuren, vanuit het provinciale bedieningscentrum Steekterpoort naast de Alphense hefbrug.

Uit onderzoek van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en de provincie blijkt dat uniformiteit van de drie hefbruggen een belangrijke bijdrage levert aan de veiligheid op het water en op de weg. Daarom gaat het ’sluitingsproces’ van de Boskoopse en Waddinxveense brug voortaan op precies dezelfde manier als in Alphen. Het betekent dat bij de hefbrug in Boskoop extra slagbomen komen om de brug af te sluiten.

De camera-instellingen bij de bruggen is verbeterd en de camera’s zijn op identieke plekken neergezet. Zo kunnen de brugwachters in het bedieningscentrum voortaan meer zien van de voet- en fietspaden en het beweegbare brugdeel.

Tijdelijke en vaste informatiepanelen wijzen automobilisten, fietsers en schippers op brugopeningen en eventuele stremmingen. De brochures ’Veilig varen op de Gouwe’ en ’Veilig varen doe je zo’ zijn door de provincie aan schippers uitgereikt.

De gemeenten en de provincie denken niet dat aanvaringen ’helemaal zijn te voorkomen’, maar denken wel dat het risico op ongelukken een stuk kleiner is geworden.