Ruigekade weer interessant voor studenten

Een essenstoof aan de Ruigekade.

Een essenstoof aan de Ruigekade.© Foto Leidsch Dagblad

Aad Rietveld
Leiderdorp

Eerstejaars studenten biologie van de Universiteit Leiden gingen vroeger altijd op excursie naar de Ruigekade in Leiderdorp. Maarten ’t Hart schreef er een verhaal over: De Waterstaafwants.

De laatste tientallen jaren gingen de studenten biologie er niet meer heen omdat het planten- en dierenleven er enorm was afgenomen, vertelde de Leiderdorpse Claudia Thunnissen gisteren bij de officiële opening van de vernieuwde Ruigekade en het nieuwe fietspad, het Gravenpad.

Essenstoven

Volgens de schrijfster en historica kan de universiteit de traditie van excursies naar de Ruigekade in ere herstellen. Door de herinrichting wurmt en krioelt er weer van alles in de natuurvriendelijke oevers en de nieuwe plasdraslandjes die er in de polder bij zijn gekomen.

En dan zijn er ook nog de eeuwenoude essenstoven, de stompen van keer op keer gekapte essen, die volgens Thunnissen wemelen van het insectenleven en natuurreservaten zijn voor broedende vogels.

De openingstoespraakjes werden gehouden in de boerenschuur van Huib de Graaf aan het Ruigepad, en dat was maar goed ook. Terwijl de Leiderdorpse wethouder Jeff Gardeniers en hoogheemraad van Rijnland Sjaak Langeslag binnen vertelden dat de herinrichting vooral ook was uitgevoerd om de waterberging in de polder Achthoven te vergroten vanwege de klimaatverandering, barstte buiten een onweersbui los. Alsof het zo moest zijn.

Recreanten

De herinrichting moet de Ruigekade en omgeving ook aantrekkelijker maken voor recreanten. Het pad op het dijkje, dat er al lag, is nu alleen nog bestemd voor wandelaars. Voor fietsers is onder aan de kade een nieuw fietspad aangelegd. De financiers van de verandering - onder meer de gemeente Leiderdorp, het hoogheemraadschap en de provincie, kochten daarvoor stukken weiland van De Graaf.

Frans de Graaf, de neef van Huib, vertelde hoe hij als klein jongetje op de boerderij logeerde en dan ging zwerven door de polder langs de Ruigekade. Hij denkt dat de veranderingen ’fijn zijn voor de dieren’. De Graaf is nu ’specialist water’ bij de gemeente Steenwijkerland en houdt zich daar ook bezig met de gevolgen van klimaatverandering. Hij mocht de naam van het nieuwe fietspad onthullen: Gravenpad. ,,Naar de boerenfamilie die al zo lang dit landschap omploegt.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.