Julianastraat is afval en sluipverkeer zat

Nelleke Groot
Leiden

Sluipverkeer, opgevoerde brommers, zwerfafval en hondenpoep zijn slechts enkele problemen waar de Leidse Julianastraat mee kampt. Bewoner Dennis Molenaar probeert al enige tijd er iets aan gedaan te krijgen door de gemeente, maar hij krijgt nul op het rekest. Samen met andere bewoners heeft hij een petitie opgesteld waarin wordt gevraagd de straat op te knappen en veiliger te maken.

De Julianastraat is een woonerf, maar wordt volgens Molenaar gebruikt als sluiproute naar de rest van de wijk. Bovendien trekken passanten zich niets aan van de snelheidslimiet. De enige drempel in de straat is verzakt en vormt geen belemmering meer. Daarnaast gebruiken de bezoekers van de binnenstad de straat als gratis parkeerplaats.

Ook de staat van de buurt hindert de bewoners. ,,Losliggende tegels geven geluidsoverlast als auto's er overheen rijden, ouderen die dienstcentrum De Rondedans bezoeken, struikelen over de kapotte stoep en bloembakken zijn kapot gereden door de vele automobilisten die hier parkeren. Overal ligt hondenpoep en afval, ik zie zelfs condooms op straat'', aldus Molenaar.

Subsidie,,De gemeente heeft subsidie ontvangen voor stedelijke vernieuwing, maar bij de Julianastraat was het geld op. Aan het begin van dit jaar is wel beloofd de bloembakken te vervangen, maar zelfs dat is nog niet gebeurd.''

De bewoners vragen een blauwe zone, meer controle om vuil op straat te voorkomen, en verkeersbeperkende maatregelen zoals drempels. De petitie is aangeboden aan Gijs Holla van de Partij van de Arbeid in de hoop dat hij het bespreekt in de aankomende raadsvergadering.Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er een aantal meldingen is binnengekomen over zwerfafval, dat ook in de nabijgelegen Sophiastraat een probleem vormt. Daar wordt een oplossing voor gezocht. Wat aan de andere klachten wordt gedaan, is nog onbekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.