Leids Festival van het Levenslied keert terug

Het Festival van het Levenslied.

Het Festival van het Levenslied.

Theo de With
Leiden

Na tien jaar afwezigheid keert het Festival van het Levenslied terug in Leiden. De laatste editie was in 2008.

,,Het wordt tijd om het festival nieuw leven in te blazen’’, zegt organisator Frank van Leeuwen. ,,Over twee jaar is het honderd jaar geleden dat Mary Bey in Leiden werd geboren. Dat willen we niet onopgemerkt laten passeren.’’ Als Zangeres Zonder Naam maakte zij carrière als vertolkster van het levenslied.

Impuls

Het Leids Festival van het Levenslied werd in 1998 in het leven geroepen. ,,Het levenslied had het op dat moment zwaar en wij wilden het een nieuwe impuls geven. Mede dankzij ons festival nam de belangstelling weer toe. Na tien jaar was het ook wel weer mooi geweest en hebben we de stekker eruit getrokken.’’

De laatste winnaar van het festival was zanger Ray van der Heiden in 2008. Het jaar daarvoor nam Wesley Klein de beker mee naar huis. Voor hem was dat het begin van een succesvolle Nederlandstalige zangcarrière.

Koningin

,,Over twee jaar willen we in Leiden uitgebreid stilstaan bij het geboortejaar van Mary Bey’’, zegt Frank van Leeuwen. ,,Leiden en het levenslied horen bij elkaar. Met ons festival willen we toewerken naar dit jubileumjaar. Iedereen moet in 2019 weten dat de koningin van het levenslied in Leiden geboren is. En met zangers als Wesley Klein en Mart Hoogkamer is de stad nog steeds hofleverancier.’’

Het voornemen is om het Festival van het Levenslied niet meer jaarlijks te houden, maar voortaan elke twee jaar. ,,Ieder jaar is net iets te veel van het goede’’, vindt de organisator. ,,Dan loop je het risico dat je elk jaar dezelfde gezichten ziet terugkeren.’’

Inschrijving

De inschrijving voor de nieuwe editie van het festival is geopend. Belangstellende zangers en zangeressen kunnen zich via de website www.levenslied.nl aanmelden. De deelnemers moeten minimaal één eigen nummer en één klassieker ten gehore kunnen brengen. ,,We willen graag een complete act en niet iemand die bijvoorbeeld alleen maar covers van André Hazes zingt. De lat ligt hoog, maar met een eigen nummer kunnen artiesten wel hun visitekaartje afgeven’’, aldus Van Leeuwen.

De kandidaten binden op donderdag 9 november de strijd met elkaar aan in een aantal Leidse kroegen. Hij verwacht dat er een stuk of zes cafés meedoen, waaronder Van Hout, De Twee Spieghels en De Keyzer. In elk café zit een jury en de kandidaten verzorgen in twee kroegen een optreden.

De beste zangers worden geselecteerd voor de finale op zaterdag 9 december in de Leidse Schouwburg. Er is plek voor maximaal acht artiesten in de finale. Ze strijden om een geldprijs en de Mary Bey Bokaal. Die wordt door de jury en niet door het publiek toegekend. In de finale worden de zangers live begeleid door een combo.

Meer informatie: www.levenslied.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.