Zoektocht naar inpassing Unmanned Valley Valkenburg duurt voort

Een drone nabij de Pier van Scheveningen.© Foto aNP

Alieke Hoogenboom
Valkenburg

Angst dat de belangen van Katwijk ondergesneeuwd raken bij die van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) als het gaat om de invulling van het voormalige marinevliegkamp in Valkenburg, is onterecht, meent wethouder Klaas Jan van der Bent. ,,Het is niet het feestje van het RVB, maar ook niet van Katwijk. We zitten met elkaar om tafel’’, zei hij tijdens de raadsvergadering.

De ’zoektocht’ naar hoe het Masterplan - woningbouw, groen en recreatie - kan samengaan met drones, is niet eenvoudig. De wethouder kan dan ook nog niet vertellen hoe het eruit komt te zien. ,,Het Masterplan is het uitgangspunt, maar dat betekent niet dat het in beton gegoten is.’’ Hij is al enige tijd met het RVB - eigenaar van de grond - in gesprek om uit te zoeken wat mogelijk is.

Er gaan steeds meer geluiden op om een deel van het voormalige marinevliegkamp om te toveren tot een kennis- en testcentrum voor drones. Een ’heel interessante ontwikkeling’, noemde hij het eerder. Wat deze specifieke locatie aantrekkelijk maakt, is de ligging in de Randstad, de cultuurhistorische waarde van het gebied en de infrastructuur van het vliegveld. Maar er ligt dus al jaren een ander plan.

In de overleggen die de wethouder voert, wordt niet per se naar de invulling per hectare gekeken, maar meer of onderdelen zijn te combineren, legde hij uit. Voor het stijgen en landen van drones is een grote ’safetybox’ - ruimte in de lucht - nodig. ,,Dat zou je misschien kunnen combineren met groen uit het Masterplan’’, gaf Van der Bent als voorbeeld.

De wethouder is niet van plan een compromis te sluiten met het RVB. ,,Ik ben daar niet zo van, want dan loop je het risico dat je nét niet krijgt wat je eigenlijk wilde hebben.’’

Van der Bent ziet meer in een ’win-win’ dan een ’welles-nietus’, is hoe hij het omschrijft. Bij die eerste optie is er volgens hem aandacht voor elkaars belangen en op die manier is er het meeste uithalen. ,,Soms is het zo dat als je een schijnbare tegenstelling in een ander licht zet, je toch tot een overeenkomst komt.’’

Hij is enthousiast over het plan dat hij onlangs van de projecgroep Unmanned Valley Valkenburg heeft ontvangen. Onder anderen voormalig piloot Jeroen Engelkes en Prins Pieter-Christiaan van Oranje laten daarin zien wat mogelijk is in Valkenburg als het gaat om drones.

Als het aan de twee ligt, worden vandaag nog de eerste stappen gezet. ,,De drone-industrie gaat een enorme vlucht nemen, net als bij robotica. We lopen liever voorop, dan dat we er achteraan hobbelen’’, zei Engelkes onlangs in deze krant.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.