Publiek kiest winnaar Beelden in Leiden

Robbert Pauwels.

Lilliane Vlaum.

Nynke Koster.

1 / 3
Theo de With
Leiden

De jaarlijkse openluchttentoonstelling Beelden in Leiden wordt zondag afgesloten met de uitreiking van de publieksprijs. Tot en met zaterdag kunnen bezoekers nog een stem uitbrengen.

Naar schatting is Beelden in Leiden op de Hooglandse Kerkgracht tot nu toe door zo’n 40.000 mensen bezocht. ,,Het is een mooie editie dit jaar ’’, zegt Jacowies Surie namens de organisatie. ,,Gelukkig zijn we gevrijwaard gebleven van vandalisme. Dat was bij vorige edities wel anders.’’

Beelden in Leiden werd half mei geopend en wil vooral een podium bieden aan jong beeldhouwtalent. Tien kunstenaars kregen de opdracht een beeld te maken, dat geïnspireerd is op het 200-jarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Bij de opening werd de winnaar van de Frans de Witprijs al bekendgemaakt. Een jury van kunstkenners koos voor beeld ’The Starship Affliction’ van Damian Kapojos.

Het publiek heeft blijkbaar een andere smaak. Na telling van de tot nu toe uitgebrachte stemmen blijken Robbert Pauwels, Lillian Vlaun en Nynke Koster aan kop te gaan.

,,Er is dit jaar niet een echte publiekslieveling, zoals de neushoornbaby destijds of het mormel dat nu in het LUMC staat’’, constateert Jacowies Surie. Ze is wel blij met de toenemende aanloop in de galerie. ,,Er is dit jaar veel klein werk van de deelnemende kunstenaars verkocht.’’

Beelden in Leiden, t/m 5 augustus, Hooglandse Kerkgracht, Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.