Degradatie remt Valken ’68 in ’groeispurt’

Robert Toret
Bergschenhoek

De tranen biggelen over de wangen van Erwin van der Nagel. Minutenlang zondert de aanvoerder van Valken ’68 zich in de catacomben af van zijn teamgenoten, vlak nadat BVCB het vonnis over zijn ploeg voltrokken heeft.

Dan weer scheldend, dan weer volledig in zichzelf gekeerd, met de handen in het rossige haar. Tot hij wordt opgemerkt door trainer Arie van Duijn. De Katwijker biedt zijn keeper een troostende schouder. Die laat op zijn beurt, tegen een decor van fel onweer en een fikse stortbui, zijn emoties de vrije loop. Een blik zegt soms meer dan duizend woorden. De pijnlijke degradatie uit de eerste klasse komt keihard aan bij de ambitieuze Valkenburgers.

Een fonkelnieuwe, ’hoofdklassewaardige’ businessclub, een indrukwekkend lijstje met versterkingen voor het komend seizoen. Het moge duidelijk zijn: Valken ’68 wil omhoog. ,,We willen gezien worden in de Bollenstreek, meetellen’’, claimt ook Jaco van Staalduinen, die eerst alleen en later samen met de eerder ’ingevlogen’ Van Duijn de eindverantwoording overnam, nadat Gerard de Geus tijdens de winterstop aan de kant werd gezet. ,,Gerard is een goede trainer, alleen niet voor Valken ’68. De klik ontbrak. Hij wilde vol op de aanval spelen. Daar stond de groep niet achter. Gevolg was dat we halverwege maar tien punten hadden. Dan ben je praktisch al gedegradeerd. Toch hebben we ons opgericht en de nacompetitie nog gehaald. De off-day van dinsdag heeft ons echter opgebroken.’’

Kansloos wordt Valken ’68 vooraf geacht, zelfs door de eigen achterban. Dat gebrek aan fiducie heeft alles te maken met afgetekende nederlaag in de heenwedstrijd. Met de 4-2 ’achterstand’ in het achterhoofd besluiten de bezoekers in Bergschenhoek alle schroom van zich af te gooien. De vroege 0-1 van Joeri Driebergen doet de hoop herleven, maar na de gelijkmaker van BVCB lijkt het doek alsnog gevallen.

Twintig minuten voor tijd staat het duel echter op zij kop, nadat Robbert van Delft doorbreekt en Christiaan Hartmans aan de noodrem trekt. De verdediger moet inrukken, terwijl Sven Boonstoppel de resterende strafschop benut.

In de slotfase probeert zijn team het nog wel met de lange Robin Noort als breekijzer, maar de energie voor een serieus slotoffensief ontbreekt.

Dus moet Valken ’68, met aanwinsten als Marc Langeveld (Katwijk), Jaco van der Bent, Peter de Best (beiden FC Rijnvogels) en Jaber Ahkrif (Noordwijk) noodgedwongen een stap terug doen, alvorens er enkele vooruit te kunnen zetten. ,,Dit doet echt heel veel pijn’’, verzucht Van der Nagel, nadat hij zichzelf weer enigszins bij elkaar heeft geraapt. ,,Zeker als je ziet wat voor groep we straks hebben. Maar het is niet anders. Het is uithuilen en opnieuw beginnen. In de tweede klasse.’’

Valken’68: Van der Nagel, Heemskerk, Van der Plas, Haasnoot, Binnendijk, De Ridder, Boonstoppel, De Mooij, Van Delft, Driebergen, Van Klaveren.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.