Camera’s bij Leidse afvalbakken om dumpers te betrappen

Wilfred Simons
Leiden

Leiden gaat afvalbakken op ’probleemlocaties’ met camera’s observeren. Met de camera’s, die de naam ’verrekijker’ hebben gekregen omdat ze de afvalbakken vanaf een afstandje observeren, willen de teams Handhaving en Beheer overtreders betrappen die ’s avonds en ’s nachts hun vuilnis niet in, maar naast de afvalbakken achterlaten.

De plaatsing van ondergrondse afvalbakken maakte vorig jaar in Leiden grotendeels een eind aan de meeuwenoverlast, maar schiep ook een nieuw probleem.

Niet alle Leidenaars kunnen kennelijk hun afval in de standaardopening kwijt.

Ook zijn bakken soms vol, waarna buurtbewoners hun zakken gewoon bij de volle bakken achterlaten. Het gemeentebestuur spreekt van ’afvaldumping’. In februari begon een project Aanpak Afvaldumping om er een einde aan te maken.

Dumpprobleem

Een jaar later stelt wethouder Paul Laudy vast dat dit nog niet is gelukt. Het probleem is wel veel minder geworden. Waren er in 2017 her en der verspreid in de stad 35 probleemlocaties, nu zijn dat er nog negen.

Vooral in de Slaaghwijk komt dumping nog veel voor. Bij de afvalbak aan de Lange Mare treffen de gemeente-ambtenaren vooral glas en oud papier aan.

Daarnaast is op twintig plekken in de stad het dumpprobleem wel verminderd, ’maar wordt er nog een vinger aan de pols gehouden. Handhavers kunnen corrigeren en bekeuren.

Als sleutel tot succes ziet Laudy het ’meer betrekken van inwoners bij hun leefomgeving’. De afdelingen Beheer en Handhaving hebben bewoners gevraagd om op te treden als ’ogen in de wijk’.

Ook wijkverenigingen, woningcorporaties en studentenhuisvesters wordt gevraagd om bewoners bewust te maken van het probleem.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.