Werkstraf Katwijker na aanval op agenten

Maarten Bakker
Den Haag/Katwijk

„Ik ben er zo van geschrokken dat ik niet meer drink.” Dat zei de 25-jarige Katwijker bij de Haagse rechtbank over zijn agressieve gedrag op 28 april. Hij ging die dag twee agenten op straat te lijf. Een politieman kreeg een kopstoot tegen zijn neus, de ander twee vuistslagen in gezicht en nek.

De man had stennis geschopt bij een café in zijn woonplaats en de agenten gingen op de melding af. De Katwijker had niet alleen een flinke slok op, hij gebruikte ook medicatie tegen angsten, waardoor de drank dubbel zo hard aankwam.

De man besefte pas dat hij flink tekeer was gegaan, toen hij de volgende dag de camerabeelden terugzag. „Zo ben ik normaal niet”, verklaarde hij voor de rechter. De Katwijker is al onder behandeling. Zijn begeleider was voor de rechtszaak speciaal naar Den Haag afgereisd om te verklaren dat zijn cliënt een positieve ontwikkeling doormaakt. Hij doet vrijwilligerswerk en heeft voor zichzelf een huis geregeld. „Ik ben trots op hem”, meldde de begeleider.

De officier van justitie vond niettemin dat de agressieve kroegganger een duidelijke straf verdient. „Dit valt niet goed te praten. Die agenten gingen alleen maar op een melding af en zitten hier natuurlijk niet op te wachten.” Ze eiste een werkstraf van honderd uur, waarvan de helft uur voorwaardelijk. Daarnaast zou hij de twee agenten ieder een bedrag van 300 euro moeten betalen.

Ook de rechter had geen goed woord over voor het gedrag van de Katwijker. „Die agenten moeten gewoon hun werk kunnen doen.” Ze besloot de man de werkstraf op te leggen die de officier had geëist. De schadevergoeding voor de agenten matigde ze echter. De politiemannen krijgen ieder 150 euro.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.