Vier ton tekort op het betaald parkeren in Katwijk

Alieke Hoogenboom
katwijk

Vier ton komt Katwijk tekort op het betaald parkeren in het toeristische gebied van de gemeente. Hoe dit precies komt, kan het college van burgemeester en wethouders niet verklaren en daarom wil het een vervolgonderzoek laten uitvoeren. Een eerste onderzoek naar de financiën, geeft ’onvoldoende inzicht’, aldus B en W.

Hoewel er dit jaar een aantal nieuwe maatregelen zijn genomen, is er nog een flink gat tussen de begrootte en werkelijke inkomsten. De ’meeropbrengsten’ van die maatregelen bedragen tot en met september ruim twee ton.

Zo is de prijs van een dagkaart van 6 naar 10 euro gegaan (52.848 euro) en er zijn extra venstertijden - 19.00 tot 22.00 uur - voor betaald parkeren (92.000 euro). Ook moet in heel het ’toeristische gebied’ niet alleen in het zomerseizoen maar jaarrond worden betaald (31.500 euro). Daarnaast zijn de prijzen voor bezoekersvergunningen (9.333 euro) en de dagkraskaarten voor pensionhouders en hotelbezoekers (20.704 euro) verhoogd.

Nieuwe garage

De parkeerinkomsten zijn op verschillende plekken lager dan verwacht, blijkt uit een berekening die Katwijk heeft gemaakt. Parkeren op straat heeft in 2015 ruim 1,3 ton opgebracht, terwijl er bijna 1,7 was begroot. Voor parkeren in de garage bij de Tramstraat was gerekend op 2,75 ton, maar dat is net geen 1,6 ton geworden.

Ook de Princehaven heeft te weinig inkomsten gegenereerd: ruim 67.000 euro, terwijl dat 1,25 ton moest zijn. Alleen de nieuwe parkeergarage onder het duin, Boulevard-Zeezijde, is in de plus geëindigd. Begroot was ongeveer 4,7 ton en er is bijna 5,5 ton aan verdiend.

In het vervolgonderzoek dat Katwijk laat uitvoeren, wordt onder meer ingegaan op de effectiviteit van het huidige parkeerbeleid, waar inwoners en bezoekers voor betalen en wat ze ervoor terug krijgen, en waarom de opbrengsten niet overeenkomen met de begroting. In februari wordt bepaald welke organisatie het onderzoek gaat uitvoeren en in maart moet het klaar zijn.

Zondag

Een maatregel die niet is aangepast, maar wel een discussiepunt blijft, is gratis parkeren op zondag. De oppositiepartijen willen dat het wordt afgeschaft en met name de coalitiepartijen SGP en ChristenUnie vinden dat het behouden moet blijven. B en W stelden vorig jaar dat die parkeerinkomsten niet nodig zijn om ’kostendekkendheid’ te behalen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.