Stimuleringsfonds voor de Leidse sport
Leiden krijgt zo goed als zeker een nieuw sportstimuleringsfonds van een half miljoen euro.
Daarmee kunnen kleine projecten zoals toernooien worden gefinancierd die anders niet rondkomen. En het fonds laat ook zien dat de gemeente de lokale sport niet alleen ziet als een accommodatieprobleem.
Of het een geniale zet is van sportwethouder Frank de Wit (D66) of een toevallige bijkomstigheid, dat is vooralsnog niet duidelijk. Maar sinds hij onlangs een herziene sportnota uitbracht met allerlei onheilstijdingen, ontstaan spontaan clubjes raadsleden die bruikbare creatieve alternatieven bedenken.
Een van die problemen die in de nota werd aangestipt, waren de openingstijden van de zwembaden De Vliet en De Zijl. Leiden heeft weliswaar miljoenen klaarliggen voor grote sportprojecten zoals een nieuw zwembad en een topsporthal, maar er moet ook worden bezuinigd. Bijvoorbeeld door de twee genoemde openluchtbaden in de ochtend gesloten te houden. Dat levert toch snel 20.000 euro op. Geen goed plan, vindt een ruime meerderheid in de raad. Door met vakantiekrachten te werken en met vrijwilligers van de lokale zwemverenigingen, kunnen de baden in de ochtend ook open blijven. Sterker nog het zwembad moet juist vaker open. Ook in de avonduren op warme dagen. Zodat mensen die uit hun werk komen, ook nog een verfrissende duik kunnen nemen.
Door tussenkomst van de raad is een beperking van den openingsuren omgezet in een verruiming. Ook aan een ander probleem wordt een mouw gepast, al is nu al duidelijk dat die minder goed past. Het gaat dan om de verliesgevende sportzalen aan de Brahmslaan, Pieterkerkgracht en Groenesteeg, en de 3 Octoberhal. Er wordt gekeken of die aan de huidige gebruikers te slijten zijn. Sterker nog; de huidige gebruikers krijgen het eerste recht op koop. Dat gaat de gemeenteraad eisen, zo is nu al bekend. Tegen een ander minpunt, is minder weerstand. Dat zijn de tariefverhogingen voor de sportclubs. Dat verenigingen vijf tot tien procent meer moeten gaan betalen, lag aanvankelijk gevoelig, totdat uit buurgemeente Leiderdorp het bericht doorsijpelde dat de plaatselijke voetbalclub daar een verhoging van ruim 300 procent krijgt voorgeschoteld. ,,Als organisaties en instanties uit kunst, cultuur en zorg meer moeten gaan betalen, dan de sport ook'', zegt VVD-raadslid Juliette Gilissen. ,,Kom maar op met het onderzoek daarnaar'', zo moedigt zij De Wit aan.
Als een wielrenner tijdens een zware bergetappen, krijgt De Wit wel meer duwtjes in de rug van de Leidse raadsleden. Of hij een beetje wil opschieten met het leggen van de ingewikkelde voetbalpuzzel en de verzelfstandiging van de tenniscomplexen. Maar omdat de hele sportdiscussier alleen maar om hallen, zalen, banen en velden lijkt te gaan, kwamen Aad van der Luit (D66), Yvonne van Delft (GroenLinks) en Martijn Otten (PvdA) met het idee voor een nieuw sportstimuleringsfonds. Vijf ton per jaar gaat daarin. Hoe de gemeente dat gaat financieren, wordt komend voorjaar bekend bij de volgende ronde over de sport. ,,Voor de zomer wordt veel duidelijk'', aldus de Wit. ,,We gaan knopen doorhakken.''