VVSB is zonder Koen Bosma gevaarlijker dan met

Hielke Biemond
Rotterdam

Zonder de aanvaller om wie alles draaide, draait VVSB op volle toeren. Het late vertrek van Koen Bosma bij de topklasser zorgt ervoor dat het gevaar niet meer van één speler komt, maar door de voltallige voorhoede wordt verzorgd.

De ideale combinatie van individuele klasse en onbaatzuchtig teamspel resulteert in een indrukwekkende doelpuntenproductie. Een week na de imposante 5-1 overwinning tegen UNA zegevierden de Noordwijkerhouters met identieke cijfers in Rotterdam. Door een kwartet voortreffelijke treffers was de uitwedstrijd tegen Leonidas al na een ruim halfuur spelen beslist.

Voorheen verkrampt spelende aanvallers ogen bevrijd, ontplooien initiatief, tonen lef, combineren, dribbelen en scoren. Zonder Koen Bosma is VVSB gevaarlijker dan met. ,,Als er een belangrijke speler weggaat, staan er andere jongens op’’, sprak trainer Wilfred van Leeuwen. ,,Toch moet de impact van zijn vertrek niet worden onderschat.’’

Weken, maanden bijna, heeft het gekost om de juiste samenstelling en onderlinge afstemming te vinden, met het nodige puntverlies tot gevolg. Van Leeuwen heeft nu de manier gevonden om de kwaliteiten van zijn drie aanvallers optimaal te benutten. De onberekenbaarheid van linksbuiten Tomas Tavilla, de balvastheid van spits Giovialli Serbony en de snelheid van rechtsbuiten Maikey Parami; het is een nauwelijks te verdedigen combinatie.

’Samba Football’, de shirtsponsor van het overdonderde Leonidas, had op de paarsgele borst moeten prijken. Fantastisch waren de dribbels van pingelaar Tavilla en effectief bovendien. Is dit dezelfde speler die vorig seizoen in dienst van Katwijk geen tegenstander kon passeren? ,,Ik voel me gewoon lekker hier’’, verklaarde hij. ,,Ik weet van medespelers wat ze kunnen, hoe ze het liefst ingespeeld willen worden. Voor mij is het heel prettig dat Serbony altijd aanspeelbaar is.’’

De centrumspits is sterk als in zijn eerste optredens voor VVSB, ruim twee jaar geleden. Met zijn overtuigingskracht is ook zijn scorend vermogen terug. Weergaloos was de manier waarop hij half vallend de bal uit de draai in de kruising kreeg. Dat doelpunt, de 0-4, was de kroon op een machtige fase, die begon met een heerlijk indraaiende vrije trap van de met ouderwets veel flair spelende aanvoerder Vladimir Jozic.

Maikey Parami, pas een paar maanden actief op het hoogste amateurniveau, deed zijn concurrent Michael van Laere glansrijk vergeten. Met zijn machtige versnelling is de 19-jarige rechtsbuiten ongrijpbaar, bovendien scoort hij makkelijk. Attent rondde hij af nadat Tavilla op de doelman was gestuit (0-2). Even later was het andersom en was Parami de aangever. ,,Er staat een team’’, constateerde Van Leeuwen. ,,Ze helpen elkaar, ze gunnen het elkaar.’’

Door het constante drukzetten leek Leonidas een onbeholpen derdeklasseclubje. Nadat Parami met een ziedend schot 0-5 maakte, had VVSB de score kunnen uitbouwen. Verslapping leidde ook tot grote kansen voor Leonidas. Doelman Ronald van der Meer kon de tegentreffer lang uitstellen, maar niet voorkomen.

De rust is teruggekeerd in zijn achterhoede, de voorhoede blaakt van het vertrouwen. Toch constateerde Van Leeuwen kritisch dat zijn ploeg ’te weinig aan voetballen toekwam’. VVSB kan nog veel beter, weet hij uit eigen ervaring. Dat belooft veel, nu de eer van de eens zo oppermachtige Bollenstreek wordt hoog gehouden door de enige zondagtopklasser.

,

VVSB: V.d. Meer, V.d. Slot, Zwart, Kraaijvanger (73. Griffioen), De Rijk, Jozic, Ruigrok (64. Tichem), Van Niel, Tavilla (61. Van Laere), Serbony, Parami.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.