Flinke fout met verlenen vergunning uitbreiding Rhijnhof

De koffiekamer van het crematorium, na de uitbreiding.© Archieffoto Hielco Kuipers

Annet van Aarsen
Leiden

De gemeente Leiden heeft volgens de Raad van State een flinke procedurefout gemaakt bij het verlenen van de vergunningen voor de uitbreiding van het crematoriumcomplex van Dela Uitvaartzorg op begraafplaats Rhijnhof.

De stichting Rust op Rhijnhof, die zich inzet voor het beschermen van het groene en cultuurhistorische karakter van de Leidse begraafplaats, heeft daarmee gelijk gekregen van de Raad van State. De uitbreiding van het crematorium en rouwcentrum is - anders dan de gemeente concludeerde - in strijd met het huidige bestemmingsplan. Dela had een afwijkingsvergunning voor strijdig gebruik moeten krijgen voor de verbouwing en uitbreiding van de gebouwen op Rhijnhof en dat is niet gebeurd. De gemeente Leiden moet nu van de Raad van State de procedure opnieuw doen.

Het vernieuwde complex is inmiddels meer dan driekwart jaar in gebruik. Het centrum groeide van 1300 naar 2400 vierkante meter en telt nu twee aula's in plaats van een. Ook is er een tweede oven gebouwd, zijn er opbaarkamers bijgekomen en is er een grotere keuken gebouwd.

Beperkingen

Advocaat Janike Haakmeester van Rust op Rhijnhof betoogde begin juni dat het nieuwe uitvaartcentrum van de stichting niet per se gesloopt moet worden. Maar met een nieuwe vergunningprocedure wil het bestuur wel graag in gesprek over beperkingen bij het gebruik van het complex, zei ze toen.

Betreurenswaardig

Volgens bestuurslid Lodewijk Bloemendaal is het sinds de ingebruikname van de uitbreiding aanzienlijk drukker geworden op Rhijnhof. ,,Dat merkt iedereen. Auto’s gaan af en aan. Vroeger was het alleen het laatste ritje, nu gaat het de hele dag door.’’ Hij benadrukt dat de gemeente drie jaar lang niet met belanghebbenden zoals de stichting in gesprek wilde gaan. ,,Betreurenswaardig dat het op deze manier is gegaan’’, zegt hij. ,,Wij verwachten dat er nu wel naar ons wordt geluisterd.’’

Het bezwaar van een aantal omwonenden tegen een ’overloop’-parkeervoorziening op de Rhijnhofweg heeft de Raad van State afgewezen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.