Een taxi, een speldje en een heleboel vis

Leiderdorpse ondernemers -en katten- happen graag een harinkje mee.

Bertus Bos heeft de beste haring.

Het 3 October Gilde veilt ruim 13000 euro bijeen.

Frans Brocken geëerd.

Wielkens jubileert jubelend.

1 / 5
Binnert Glastra
Leiden

Wie in Leiden een festival houdt, een feestje heeft, zijn beste beentje voorzet voor een goed doel of een concert organiseert, is van één ding bijna zeker: Leidse Glibber Emile van Aelst is erbij. De afgelopen week zag hij vooral heel veel haring voorbijkomen.

De afgelopen week stond voornamelijk in het teken van haringparty’s en bezoekjes aan onze buurgemeente Leiderdorp. Dinsdag hield het 3 October Gilde zijn jaarlijkse haringparty en veiling.

Tientallen ondernemers met een Leids hart waren naar Koetshuis de Burcht gekomen om de helaas nog oude, maar wel erg lekkere haring te proeven en mee te bieden bij de veiling. De opbrengst van de veiling dit jaar gaat naar de Pleintaptoe aan de vooravond van de 3 Oktoberfeesten.

D66-voorman Alexander Pechtold is de vaste veilingmeester bij het 3 October Gilde, maar moest vanwege vergaderingen in de Tweede Kamer verstek laten gaan. Op het laatste moment werd hij vervangen door Rudo Slappendel van Unity FM, die 13.410 euro bij elkaar wist te kletsen. Aad de Bruin kocht het vaatje haring en ik heb gehoord dat tijdens de komende clubavond van de Business Club Leiden haring geserveerd wordt.

Ondernemersparty

Woensdagavond ging ik naar de druk bezochte haringparty bij de Hollandsche Tuyn in Leiderdorp. Half maart stuurde Jaap Ente van Gils van Euronet Autoruiten mij een uitnodiging voor de haringparty van de Leiderdorpse ondernemersvereniging en schreef, ik hoop dat ik op tijd ben met je uit te nodigen.

Als iemand zo vroeg en attent is dan zorg je dat je er bent. Gelukkig ken ik een aantal Leiderdorpse ondernemers en at een harinkje met accountant Didos van Dam en David Wielkens. Naast mijn Leiderdorpse kennissen waren er ook veel Leidenaren, zoals Aad van der Luit, oud international en trainer Wim Rijsbergen, Henny Wiggers, taxibedrijf De Groot en ook Aad de Bruin was nog niet op de haring uitgekeken.

Brokjes

Donderdag was ik alweer in Leiderdorp bij de presentatie van het boek "Brokjes 5" van journalist Frans Brocken. Sinds juli 1976 schrijft en fotografeert de ondertussen alweer 86-jarige Frans voor het Leiderdorps Weekblad. In zijn column "Brokjes" neemt Frans geen blad voor de mond als het om de Leiderdorpse politiek gaat, wat hem de afgelopen bijna veertig jaar niet altijd in dank is afgenomen door diverse politici.

De Blauwe Vogelzaal van Brasserie Park puilde uit met belangstellenden bij deze presentatie. Frans zit nog vol energie en blijft voorlopig nog voor het Leiderdorps Weekblad schrijven, ook zou hij graag een Leiderdorps politiek café willen oprichten. Als dank en erkenning voor al zijn goede werk voor Leiderdorp ontving Frans uit handen van burgemeester Laila Driessen de zilveren erespeld van de gemeente Leiderdorp.

Taxifeestje

25 Jaar geleden startte Leiderdorper David Wielkens zijn taxibedrijf. Met David heb ik een speciale band. 22 Jaar geleden belde ik hem of hij gratis een aantal van mijn marathon-medewerkers kon vervoeren. Sindsdien verzorgt Wielkens alle vervoer van onder andere de toplopers tijdens de Leiden Marathon en is daarmee mijn oudste en trouwste sponsor.

Zondagmiddag werd het 25-jarig bestaan gevierd met een druk bezochte receptie. Wethouder Kees Wassenaar prees David dat zijn bedrijf na een uitstapje naar Leiden weer in Leiderdorp gevestigd is. Ik zag weer opvallend veel Leidenaren, zoals Chris Verplancke en Peter Labrujere waarmee David veel samenwerkt voor het Stadsparkeerplan, maar ook Leiden Culinair Voorzitter Rob van Marwijk. Tijdens de receptie werd de nieuwste aanwinst van het bedrijf, een splinternieuwe Mercedes, onthuld.

Trofee

Na zo’n haringweekje vroeg ik mij af waar koop je nu eigenlijk de lekkerste haring. Het antwoord kreeg ik zaterdag na de eerste Haring Smaaktest voor de Leidse regio. Schuitemakers Vis uit Katwijk en Alberts Visdomein uit de Stevenshof zagen de prijs met een verschil van enkele punten aan zich voorbijgaan.

Bertus Bos eigenaar van de Spakenburgse Visspecialist in de Leiderdorpse Winkelhof mocht uit handen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink de eerste Leidsch Dagblad "HaringTrofee" in ontvangst nemen. Ik begin toch een beetje te denken dat Leiderdorp een soort gezellige Leidse buitenwijk aan het worden is.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.