Bouwen in stank agrarisch bedrijf mag weer

Kaag en Braassem

Bouwen in de buurt van agrarische bedrijven wordt weer mogelijk in de gemeente Kaag en Braassem. Wettelijk is bouwen in een straal van 100 meter rond een agrarisch bedrijf verboden, tenzij de gemeente een geurverordening heeft. Die verordening is in de maak, maar zo lang wil Kaag en Braassem niet wachten.

De Milieudienst maakt de verordening. Het verwacht daarvoor nog anderhalf jaar nodig te hebben. In de verordening staan de voorwaarden waaronder de gemeente van het verbod op bebouwing mag afwijken. Daarop wachten is voor de gemeente geen optie, vertelt wethouder Jan uit den Boogaard. ,,Mensen die een huis willen bouwen of een bedrijf hebben, kunnen we niet anderhalf jaar laten wachten.''

Kaag en Braassem volgt het advies van de Milieudienst om voorlopig bebouwing toe te staan. In deze 'tussenoplossing' wordt per geval afgewogen wat de consequenties zijn voor de inwoners van de nieuwbouwwoningen. ,,De woonbeleving mag niet worden verstoord'', aldus Uit den Boogaard. Ook wordt er bekeken wat de gevolgen zijn voor de agrarische bedrijven.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.