’Rotonde’ maakt ommetje door Leiderdorp

Leiden/Leiderdorp

De dikke, ondergrondse waterleidingen van de warmterotonde, een groot duurzaamheidsproject van onder meer Leiden en Heineken, komen voor een deel over Leiderdorps grondgebied te lopen.

Dat hebben de projectleiders bekendgemaakt. ,,We hebben diverse scenario’s onderzocht en een route via Leiderdorp is het beste’’, zegt een woordvoerder. ,,Maar wáár in Leiderdorp de leidingen gaan lopen, is nog niet bekend. Daar gaan we het binnenkort met het gemeentebestuur over hebben.’’

De warmterotonde is een miljoenenproject dat zijn oorsprong heeft bij diverse industriële complexen in het Rotterdamse havengebied. Die produceren een enorme hoeveelheid restwarmte. Om die niet verloren te laten gaan, is een ingenieus systeem bedacht. De energie wordt gebruikt om een grote hoeveelheid water te verwarmen en dat wordt vervolgens in veel Rotterdamse huishoudens gebruikt.

Maar ook dan blijft er warmte over. Daarom is bedacht om een lange leiding te graven van Rotterdam naar de Zoeterwoudse brouwerij van Heineken. Die gebruikt het opgewarmde water bij het brouwen, maar geeft ook een deel door naar Leiden voor de stadsverwarming. Daardoor kan de gaswarmtecentrale aan de Langegracht worden gesloten, naar verwachting over vier jaar.

Er is sprake van een rotonde, omdat het afgekoelde water ook weer via een aparte leiding de 43 kilometer terug naar Rotterdam aflegt.

Nu de uitvoering van het grote project steeds dichterbij komt, wordt gekeken waar de dikke buizen op het relatief korte stuk tussen Heineken en de Langeracht worden ingegraven. Dwars door Leiden blijkt onmogelijk. Daarom wordt een route onderzocht die via de tunnel van de A4 naar Leiderdorp voert en die vervolgens langs de Leidse Willem de Zwijgerlaan doorloopt naar de Langegracht. Een tracé in Leiderdorp via de Van der Valk Boumanweg en Zijldijk ligt het meest voor de hand. ,,Maar ook andere routes worden nog besproken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.