Katwijkers in 2017 iets goedkoper uit

Roza van der Veer
Katwijk

Katwijkers betalen volgend jaar een paar euro minder aan gemeentelijke lasten.

Weliswaar stijgt de onroerendezaakbelasting (OZB) met 1,1 procent, de afvalstoffenheffing valt 3,5 procent lager uit en daalt van 298 naar 287 euro. Katwijkers met een huurhuis kunnen ruim een tientje in hun zak houden, Katwijkers met een koophuis van 2,5 ton zeven euro.

Dat blijkt uit de Katwijkse begroting voor 2017. Katwijk komt door deze lastenverlaging weer in de top 100 van goedkoopste gemeenten in Nederland. Volgens de door het Coelo opgestelde Atlas van lokale lasten staat Katwijk op de 98ste plaats. In de regio staat alleen Teylingen hoger genoteerd met een 87ste plek. ,,We willen bij de top 100 zitten. We zijn blij dat dat is gelukt’’, aldus wethouder Krijn van der Spijk.

Dat de afvalstoffenheffing daalt, komt omdat Katwijk een nieuw contract heeft met het Vuilafvoerbedrijf Duin- en Bollenstreek VAB. Per ton afgevoerd afval is Katwijk nu veel minder geld kwijt. Daarnaast speelt de lage rente een rol want Katwijk hoeft minder te betalen over gedane investeringen. De verwachting is dat de heffing verder daalt.

,,We gaan aan de slag met de omgekeerde afvalinzameling waardoor de hoeveelheid restafval daalt. Dat scheelt kosten’’, aldus Van der Spijk. Hoe de nieuwe inzamelingsmethode precies werkt, is nog niet bekend.

,,We gaan eerst kijken bij buurgemeenten waar het systeem al is ingevoerd.’’

Er zijn meer lastenverhogingen. Leges, begraafrechten, marktgelden en havengelden stijgen 1,1 procent. De afspraak met de verhuurders van strandhuisjes wordt aangepast. Katwijk ging dit jaar nog uit van 60 verhuurde nachten per huisje maar verhoogt dat in 2017 naar 100 nachten. Samen met een aantrekkende economie hoopt Katwijk in volgend jaar 322.000 euro aan toeristenbelasting op te halen, 30 mille extra.

Een tegenvaller is er ook voor de verhuurders van bedrijfspanden. Zij betalen 28 procent meer belasting terwijl huurders 20 procent goedkoper uit zijn. Van der Spijk: ,,Wie een winkelpand van drie ton heeft en zelf gebruikt, betaalt nul euro extra. Met deze verschuiving leggen we de pijn bij de beleggers, niet bij hardwerkende ondernemers.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.