Onderwijsbond wil bestuurders ROC Leiden voor de rechter

ROC Leiden Lammenschans.

ROC Leiden Lammenschans.© Hielco Kuipers

DEN HAAG

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat de oud-bestuurders van het ROC Leiden worden aangepakt. Zij zouden aansprakelijk gesteld moeten worden voor de schade die zij met hun ,,financiële avonturen'' hebben aangericht.

De bond hoopt dat onderwijsbestuurders dergelijke avonturen niet meer aangaan als ze weten dat ze persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden, zegt de bond woensdag.

Het ROC Leiden, met 9000 leerlingen, stond aan het begin van de zomer aan de rand van de financiële afgrond door veel te wilde nieuwbouw. Het ging het bestuur meer om imago en concurrentie dan om goed onderwijs, concludeerde de commissie-Meurs die de kwestie onderzocht. De kosten liepen op van 40 miljoen naar 220 miljoen euro. De commissie oordeelde dat de ambities te groot waren en inzicht en regie onvoldoende.

De AOb onderzoekt of het mogelijk is om bij het gerechtshof in Amsterdam een procedure te beginnen die ertoe leidt dat de voormalige bestuurders voor de civiele rechter komen. Voordat er een zaak bij de rechter kan komen, moet eerst een andere rechter vaststellen dat er wanbeleid is geweest.

Voorzitter Pauline Meurs van de onderzoekscommissie zei eerder: ,,Als hier geen zaak van wordt gemaakt, wanneer gebeurt dat dan wel?'' De conclusie van Meurs was dat de oud-bestuurders, onder wie oud-voorzitter Jacques van Gaal, mogelijk aansprakelijk zijn te stellen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.