’Verplichte promotie naar eerste divisie komt er niet’

Aanvoerder Robbert Susan van Katwijk slalomt zich een weg naar voren.

Aanvoerder Robbert Susan van Katwijk slalomt zich een weg naar voren.© Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Katwijk

Voorzitter Mart Vergouwen van voetbalvereniging Katwijk kan zich niet voorstellen dat de kampioen van de tweede divisie komend seizoen verplicht promoveert naar het profvoetbal.

Concrete aanwijzingen of toezeggingen heeft hij niet, maar Vergouwen verwacht dat de KNVB zich ook op dit punt soepeler gaat opstellen. Onlangs kwam de voetbalbond de opstandige amateurverenigingen al tegemoet: plannen over de toetreding van extra beloftenteams van profclubs in het seizoen 2018/2019 gingen van tafel. ,,Als ik dat zie, kan ik me niet indenken dat de KNVB de verplichte promotie handhaaft.’’

Het is een vreemde paradox in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Enerzijds wil Katwijk de derde plaats van vorig seizoen overtreffen en daarmee in aanmerking komen voor het kampioenschap - zeker nu het oppermachtige Jong AZ is gepromoveerd en de titelstrijd tussen amateurclubs zal gaan.

Anderzijds zou promotie naar de eerste divisie voor het bestuur voelen als een straf, niet als een beloning. Hoewel de organisatie ten opzichte van een jaar geleden is verbeterd, blijft Vergouwen bij zijn toen uitgesproken standpunt dat Katwijk niet aan de strenge licentie-eisen kan en wil voldoen. Het is en blijft een amateurvereniging.

Trainer Dick Schreuder kan zich goed voorstellen dat bestuursleden zulke uitspraken doen, maar stelt ook dat clubs met hun tijd mee moeten gaan. De promotiehuiver van de voorzitter staat haaks op zijn trainersambities.

Of het realistisch is het hoogste na te streven, kan hij nog niet inschatten. De top van de tweede divisie zal breder zijn dan vorig seizoen, terwijl de selectie van Katwijk smaller is geworden. Het liefst zou Schreuder er nog een doelman en verdediger bij hebben. ,,Maar we moeten een beetje op het budget letten.’’

Vergouwen, in het dagelijks leven algemeen manager van I-SEC Nederland, een beveiligingsbedrijf op Schiphol, huldigt het principe dat je geen anderhalve euro kunt uitgeven als er één is binnengekomen.

Dat verklaart ook zijn aversie tegen verplichte promotie onder de huidige voorwaarden. Het is hem niet ontgaan dat Achilles ’29 na vier seizoenen als amateurclub in de eerste divisie te hebben meegedraaid met een miljoenenschuld is gedegradeerd. Daarmee is de vereniging uit Groesbeek een afschrikwekkend voorbeeld geworden.

Vergouwen vindt dat de KNVB de clubs uit de tweede divisie niet op dezelfde kosten kan jagen als met Achilles ’29 is gebeurd, hoewel dat zeker niet de enige oorzaak is van de financiële problemen aldaar. Vergouwen wil zijn collega’s niet van wanbeleid beschuldigen en richt zich alleen op de KNVB. ,,Achilles is bij gebrek aan goede begeleiding een beetje aan het dobberen gegaan. Dat is niet goed.’’

Met bijzondere belangstelling volgt hij de perikelen in Groesbeek, doordat zijn club in 2013 als algeheel amateurkampioen samen met verliezend finalist Achilles ’ 29 mocht toetreden tot de eerste divisie. Katwijk bedankte. ,,Nu denk ik: potverdorie, stel dat wij toen een ander besluit hadden genomen, dan had dit ons ook kunnen overkomen. Dat maakt mij extra bezorgd over de verplichte promotie, en wat daar allemaal bij komt kijken.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.