Docos verrassend aan de leiding

Hennie Kanbier
Leiden

Docos staat er gekleurd op. Afgelopen week werd bekend dat de tweedeklasser de enige Leidse club is die aan alle voorwaarden voldoet van het project Voetbal Vitaal en zich over de toekomst geen zorgen hoeft te maken. Na de winst op Honselersdijk (2-1) was er nog meer reden voor lachende gezichten in de Morsch. Door het gelijke spel van Te Werve is Docos ook nog eens de gedeelde koppositie van de tweede klasse.

Niemand spreekt over een mogelijke titel aan de Haagse Schouwweg. De weg is immers nog lang en clubs als Te Werve, RCL en Valken’68 lijken de grootste titelkandidaten. De Leidenaars zouden eigenlijk al van een succesvol seizoen mogen spreken wanneer er gefinisht wordt in het linkerrijtje.

Dat neemt niet weg dat Docos vooralsnog na veertien wedstrijden een meer dan lastig te nemen opponent blijkt te zijn. In het eerste treffen na de winterstop speelde de thuisploeg vooral voor de pauze niet groots. Honselersdijk was zelfs meer in balbezit en speelde ook wat meer op de helft van de ploeg van Nico van der Salm. Aan weerszijden werden slechts speldenprikjes uitgedeeld.

Na de onderbreking werd het gaandeweg boeiender. Het combinatiespel bij Docos kwam er meer uit en eindelijk mochten de doelmannen ook de handen uit de mouwen steken. Sven Ravensbergen testte Boy Zuijderwijk als eerste, maar daarna werd de gastheer vooral gevaarlijk via de luchtmacht. Een niet onbelangrijk wapen dat eerder in dit seizoen al veelvuldig werd ingezet.

Niet toevallig ontsproot de 1-0 uit een kopbal van Simon Jouby, die dit keer opereerde vanuit het centrale blok achterin. Het bijna spuuglelijke doelpunt kreeg net geen vervolg via Danny Maaskant. De inzet, ook met het hoofd, verdween via de lat kennelijk niet over de doellijn en daarmee bleef een voortijdige knock-out uit voor de gasten. Sterker nog, Honselersdijk werd een paar keer gevaarlijk en tien minuten voor tijd viel de niet onverdiende 1-1 binnen via Lars Ammerlaan.

Luttele tellen later leek Docos zelfs in zwaarder weer te komen via een treffer van Leon de Brabander, maar de scheidsrechter had buitenspel gezien. Docos kwam hierbij goed weg en kon vlak voor tijd ook nog eens de volle buit binnen harken. Een afgeslagen bal werd door Nils Slingerland gedecideerd afgerond, waardoor Docos misschien iets te veel kreeg. In dat opzicht was er tot nu toe al niet al te veel reden om te klagen in deze competitie voor de withemden, maar geluk dwing je nu eenmaal ook af. En hoort dikwijls bij topploegen.

Feit blijft dat Docos hoe dan ook een aanwinst is voor de tweede klasse. Het is ondertussen niet meer ondenkbaar dat er wellicht een hoge klassering in zit en dat er misschien zelfs kan worden meegespeeld om de prijzen. Voor de Leidse voetbalkaart zou dat niet onplezierig zijn in deze onrustige tijden.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Jouby, Peet, Overvliet (12. Van Gent), Ravensbergen, Van Meegen (85. Elkerbout), Gezici, Van Empel, Slingerland.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.