Noordwijkse markt naar Kloosterplein

De marktkramen verhuizen naar het Kloosterplein.© Archieffoto

Peter van der Hulst
Noordwijk

De weekmarkt van Noordwijk verhuist definitief van het voormalige terrein van de Northgohal naar het Kloosterplein. De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met een budget van 142.000 euro om de verplaatsing mogelijk te maken. Wel krijgt het college van burgemeester en wethouders bij de uitwerking van het plan huiswerk mee, zo bleek eerder deze week tijdens overleg in de commissie voor ruimte en economie.

De donderdagse weekmarkt moet verkassen omdat op het Northgoterrein woningen worden gebouwd. Zowel de Kerkstraatwinkeliers als de marktkooplieden zien de nieuwe plek volop zitten. De ondernemers denken economisch voordeel te hebben van elkaars nabijheid. Ook de Noordwijkse Ondernemersvereniging NOV is voor.

Vertegenwoordigers van de aangrenzende Bronckhorstschool en de wijkverenigingen zijn minder enthousiast. Zij maken zich met name zorgen over de verkeersveiligheid van de schoolgaande kinderen en vrezen overlast in de wijk van automobilisten die op zoek gaan naar een goedkope parkeerplek.

Zo ziet schooldirecteur Marjolein Hensen de kramen in de ontwerpen steeds verder naar de klaslokalen oprukken. Ze vreest niet alleen de gevaren van het verkeer, maar voorziet ook geluidsoverlast.

Omdat de school geen airco heeft, moeten de ramen in de zomer open. Een fruitkraam op 15 meter afstand ziet ze dan niet zitten. ,,Twintig sinaasappelen voor drie euro; wie maakt me los!’’, brulde ze door de raadszaal om het effect van de overlast voor de lessen aan te geven.

Wethouder Pieter-Jan Barnhoorn denkt dat de verkeersveiligheid met verschillende maatregelen kan worden gegarandeerd. Zo komt er plek waar ouders hun kinderen af kunnen zetten (kiss and ride), komt er een apart voetpad van school richting De Keuvel, kunnen auto’s tijdens de markt alleen via de Bronckhorststraat de parkeerplekken bereiken en komen er verkeersregelaars. De Kerkstraatwinkeliers zijn in overleg om bezoekers twee uur gratis te laten parkeren in de parkeergarage van de Digros.

Hoewel de gemeenteraad alleen over het budget van de verhuizing gaat, wilden de fracties wel de nodige waarborgen. Zo zegde Barnhoorn onder meer toe opnieuw te kijken naar de indeling van de markt, de parkeerproblematiek en langere inzet van verkeersregelaars. Ook wordt de overlast voor de school in de gaten gehouden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.