Besluit over nachtsluiting doktersposten vertraagd

Besluit over nachtsluiting doktersposten vertraagd
Voorhout

De Doktersdienst Duin- en Bollenstreek (DDDB) en de Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR) zijn er nog niet uit wat ze gaan doen met de huisartsenspoedposten in Voorhout en Alphen aan den Rijn. Deze zomer had duidelijk moeten worden of de doktersposten in de nachtelijke uren worden gesloten.

„We hebben nog even wat tijd nodig”, legt directeur Immie Boomgaardt uit. Reden van het uitstel is dat met belanghebbenden de drie scenario’s die op tafel liggen nog moeten worden besproken en verder vorm moeten krijgen. „Als wij iets doen, heeft dat gevolgen voor veel partijen.” DDDB en SHR willen onder meer met patiëntenraden, gemeenten en ’ketenpartners’ als ziekenhuizen, ambulancezorg en GGZ om tafel. Voor november nemen de huisartsdiensten een besluit.

Nachtsluiting

Wat de drie opties zijn, wil Boomgaardt niet zeggen. In ieder geval wordt gesproken over het sluiten van de posten in de nacht. Hoewel de directeur niet in die bewoordingen erover wil spreken. „Ze zijn dan niet open en niet gesloten. Het is maar net van welke kant je het bekijkt.”

Vanuit het perspectief van de patiënt zal zo’n sluiting betekenen dat de zorg elders wordt verleend. Dat kan thuis (wanneer de hulpbehoevende niet mobiel is) of bij een andere medische locatie. Dat het doktersgebouw niet dicht zou zijn, zoals de directeur de situatie ziet, komt doordat er fysiek een arts aanwezig is die in geval van nood kan uitrukken.

LUMC

In principe staat alles ter discussie bij de verlening van zorg via huisartsen. Dit heeft drie oorzaken: in LUMC komt ook een huisartsenspoedpost, er is een tekort aan triagisten en doktersassistenten en de vraag naar zorg neemt toe. „De posten ontploffen”, zegt Boomgaardt. „Mensen wonen langer thuis, hebben meer zorg nodig en komen daardoor vaker naar ons toe. We merken dat met name ’s avonds en in de weekenden.”

Het is voor DDDB en SHR een flinke puzzel om zich aan de veranderende omstandigheden aan te passen en tegelijkertijd niet aan kwaliteit in te boeten. Zo moet iedere inwoner van de Duin- en Bollenstreek en de Leidse en Alphense regio binnen dertig minuten bij een huisartsenpost kunnen komen.

Veranderingen

Als de nieuwbouw in LUMC in 2020 af is, zijn er vier posten verdeeld over de drie gebieden. Leidenaren moeten nu bijvoorbeeld naar Leiderdorp voor huisartsgeneeskundige spoedzorg in de nacht, dat hoeft in de toekomst mogelijk niet meer. Ook is het mogelijk dat Bollenstrekers tegen die tijd naar het Leidse ziekenhuis moeten als ze na twaalf uur ’s avonds hulp nodig hebben.

„We hebben dat allemaal in onderzoek. Het aantal bezoekers, telefoontjes, de bereikbaarheid en veiligheid nemen we daar in mee”, legt Boomgaardt uit. Ze wil aangeven dat de veranderingen niet zijn ontstaan vanwege bezuinigingen. „Het aantal dokteren blijft gelijk.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek