Nieuw plan Morspoortgarage

leiden

De Leidse wijk Transvaal krijgt mogelijk toch een tijdelijke parkeergarage tegenover de Morspoort, maar ook meer groen. Zeventig parkeerplaatsen in de wijk worden geschrapt en komen terug als vergunningsplaatsen in die garage. De leegkomende ruimte wordt groen ingericht. Dit plan introduceerde de SP dinsdagavond in de raadscommissie Ruimte. Vooralsnog kan het rekenen op de kleinst mogelijke meerderheid.

Het is het vijfde plan voor parkeren bij de Morspoort. Het vorige stadsbestuur kwam met de tijdelijke garage en zette alles op alles om nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart te gaan bouwen. Dat is niet gelukt, maar er is al wel een aannemer gecontracteerd. Die moet worden afgekocht als Leiden alsnog afziet van de garage.

De kans daarop is reëel. Buurtbewoners waren woest over het doordrammen van de gemeente en over het feit dat die het plan dat zij zelf maakten (nummer twee) weggooiden. Het college dat na de verkiezingen aantrad wilde wel naar de buurt luisteren en maakte plan drie (een smallere garage) en plan vier (een versoberde versie van het buurtplan).

Het plan dat de SP nu oppert, vindt politieke steun maar kan vooralsnog niet rekenen op instemming van de buurt. ,,Daar bereik je niks mee'', zegt een wijkvertegenwoordigster. ,,Mensen willen niet naar een garage lopen, maar voor hun deur parkeren. Als we ertussen moeten kiezen, geef ons dan maar die uitgeklede maaiveldvariant.''

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.