Nieuwe toegangsbrug bij Limes International op kosten van gemeente

Roza van der Veer
Katwijk

Limes International krijgt op kosten van de gemeente Katwijk een nieuwe toegangsbrug. Dat heeft de rechtbank deze week bepaald. Katwijk moet ook de proceskosten vergoeden. Limesdirecteur Age Seinstra is blij met de uitspraak en wil zo snel mogelijk met Katwijk in gesprek om de kwestie op te lossen.

De rechtszaak draaide om de toegangsbrug van het in december 2014 in gebruik genomen bedrijfspand aan de Oude Rijn. In overleg met Katwijkse ambtenaren werd besloten een oude dam te vervangen door een nieuwe brug, die mooier en verkeersveiliger zou zijn. Na het verlenen van de vergunning werd de brug gebouwd.

Tot verbijstering van Limes International begon Katwijk vervolgens terug te krabbelen. De brug zou te smal en niet sterk genoeg zijn voor brandweerauto’s. Een uitgebreide discussie volgde, met als resultaat dat Katwijk onder dreiging van een dwangsom Limes International wilde dwingen een nieuwe brug te laten neerleggen. Limesdirecteur Age Seinstra stapte vervolgens naar de rechter.

Rekening

De rechtbank heeft nu bepaald dat die sterkere en bredere brug er weliswaar moet komen maar dat Katwijk hiervoor de rekening krijgt. De gemeente heeft ’onrechtmatig’ gehandeld tegenover het bedrijf.

Limesdirecteur Age Seinstra: ,,Katwijk heeft geprobeerd een fout over onze rug juridisch weg te poetsen. Dat stuitte ons tegen de borst. We wilden een principiële uitspraak over deze kwestie en die hebben we gekregen. Katwijk heeft dit keer de verkeerde burger getroffen. Wij waren bereid tijd en geld te spenderen aan de rechtsgang omdat we deze werkwijze niet chic vinden. Maar je zult toch een willekeurige inwoner van Katwijk zijn?’’

Seinstra wacht nu op een uitnodiging van de gemeente Katwijk voor een gesprek. ,,We zijn er niet trots op dat Katwijk extra kosten moet maken om een nieuwe toegangsbrug voor ons pand neer te leggen. Die 30 tot 40 mille moet toch door de gemeenschap worden opgebracht.’’

Halve ton

Limes International hoopt dat in dat overleg gelijk gesproken kan worden over de ruim andere halve ton schade, opgelopen bij de bouw van het nieuwe pand. Ook daarbij had Katwijk een fout met een vergunning gemaakt. Seinstra: ,,Misschien dat we met deze wind in de rug alles kunnen schikken.’’

Of Katwijk in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, is nog onbekend. De juristen studeren nog op een reactie, meldt een woordvoerder.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.